Bře 102014
 

Kaštan koňský neboli Jírovec maďal se v lidové medicíně využíval od pradávných dob. Léčivou surovinou byly květy, kůra a samozřejmě i kaštany. Z nich se mimo jiné dělala léčivá mast, kterou si sice můžeme koupit, ale stejně kvalitní výrobek lze připravit i v domácích podmínkách.

A k čemu vlastně taková kaštanová mast slouží? Nejvíce se doporučuje při křečových žilách, naše prabáby na ni nedaly dopustit také po a během těhotenství, kdy patřila mezi jeden z mála velmi jednoduše dostupných a hlavně účinných přípravků pomáhajících redukovat strie. Kromě toho se s ní tradičně léčily bolestivé hemeroidy a natíraly opuchlé a unavené nohy po náročnějších výletech, celodenní práci na poli a nebo během nesnesitelných letních veder. Navíc mast pomáhala při léčbě různých otoků, modřin a mazaly se s ní různé vyrážky, protože dokáže snižovat svědivost. Lidová medicína ji používala a stále používá také na různé revmatické bolesti a studené ruce i nohy.

Výroba masti doma není příliš složitá. Budeme potřebovat patnáct hezkých kaštanů (oloupaných ze zelené pichlavé slupky), tři vrchovaté lžíce sušeného heřmánku, dvě lžíce sušených květů jeřabin a přibližně tři skleničky husího sádla (v naprosté nouzi lze použít i jednoduše dostupné sádlo vepřové, ale to husí má další léčivé účinky, které by bylo škoda u masti nevyužít – článek na toto téma jsme již před časem publikovali zde http://www.prostezdravi.cz/husi-sadlo-jeho-lecive-vlastnosti/).

Kaštany i se slupkou velmi jemně nakrájíme a spolu s bylinkami nasypeme do hrnce. Přidáme sádlo, zapneme oheň na minimum a ohříváme* přibližně půl hodiny. Hrnec s mastí odložíme přes noc, druhý den ho znovu ohřejeme na půl hodiny, necháme ještě pár hodin stát, pak kaštanovou mast rozpustíme, přecedíme do vyvařených sklenic či jiných vhodných nádobek a uskladníme v lednici nebo velmi chladné spíži či sklepě.

* Kaštanová mast se při výrobě samozřejmě nesmí smažit a přepalovat, takže opravdu si dejme pozor na nastavení teploty při dvojím ohřívání a finálním rozpouštění.