Říj 022017
 

Už naše babičky tvrdily, že snídaně je grunt. S tím souhlasí i lékaři a odborníci na zdravou výživu, podle kterých by měla být vyvážená, aby tělu po probuzení dodala dostatek energie i zdraví prospěšných látek. Přesto většina lidí ráno téměř nic nejí a den obvykle začíná jen šálkem či dvěma silné černé kávy. Takovému člověku je většinou těžké vysvětlit, aby ze dne na den změnil své návyky. Mnohem snazší je ho přesvědčit, aby si po ránu do kafíčka přidal trochu másla. A proč by to měl dělat? Na to se podíváme na následujících řádcích.

Neprůstřelná káva

Kořeny tohoto moderního hitu můžeme najít v Himálajích, kde Tibeťané popíjejí čaj s kousky jačího másla. Jejich zvyk zaujal amerického podnikatele Davea Auspreye. Ten se neustále snažil objevit nápoj, díky němuž by byl ráno schopen začít fungovat téměř okamžitě a nemusel později řešit pokles energie a útlum, k němuž dochází po vyprchání účinků kofeinu. Po mnoha pokusech zveřejnil recept na takzvanou buletproof (neprůstřelnou) kávu, která si téměř ze dne na den našla nepřeberné množství příznivců. Těm vyhovuje nejen dlouhodobý přísun energie, ale také to, že člověk má po vypití takového nápoje mnohem menší hlad a tím pádem nemusí během dne tolik jíst. Někteří lidé se dokonce chlubí tím, že se jim díky každodennímu rannímu pití kávy s máslem podařilo za necelé tři měsíce shodit více než deset kilogramů.

Recept

Příprava nápoje je velmi snadná. Nachystáme si větší šálek svého oblíbeného kafe. Někteří lidé nedají dopustit na klasické espresso z dobré arabicy, ale v Americe, kde tento nápoj vznikl, se základ většinu připravuje překapávaný nebo ve french pressu. Použít se dá i rozpustná káva nebo přecezený turek. Poté přidáme lžičku nesoleného másla nebo ghee – důležitá je jeho kvalita, výrobky s přimíchaným rostlinným tukem jsou v tomto případě naprosto nevhodné. No a pak ještě dáme lžičku kokosového oleje nebo MCT olej a všechno rozmixujeme do hladka. Někdo ještě kávu s máslem dochucuje skořicí či kakaem, najdeme i recepty, kde se přidává malé množství cukru, javorového sirupu nebo medu.