Srp 082014
 

Kdoule na keřiPlody kdoule, zvané též Venušina jablka, dozrávají v druhé polovině září a v říjnu (vše záleží samozřejmě na tom, v jakých podmínkách je pěstujeme). Tvarem trošku připomínají malá jablíčka, ale k okamžité konzumaci se nehodí – syrové kdoule jsou příliš tvrdé a také velmi kyselé. Proto se je většinou zpracovává na různé marmelády, připravují se z nich likéry nebo se přidává tence nakrájené plátky ovoce do horkého čaje. Také z nich lze vyrobit velmi dobrý a hlavně zdravý sirup, který se hodí do každé domácí lékárničky jako skvělý přípravek proti nachlazení a chřipce.

Na přibližně kilogram kdoule si nachystáme půl kilogramu cukru – to jestli sáhneme po obyčejném rafinovaném a nebo se rozhodneme pro třtinový je čistě záležitost naší chuti či finančních možností, z hlediska receptu je to naprosto jedno.* Ovoce pořádně omyjeme (sice téměř vůbec nevstřebává škodliviny z ovzduší a vody, ale stejně na povrchu může ulpět nežádoucí prach) a i se slupkou rozčtvrtíme. Ze všech dílků vydloubeme semínka a čtvrtiny ještě nakrájíme na tenké plátky. Ty vkládáme do sklenice tak, že každou vrstvu přisypeme cukrem – na povrchu by měl být cukr. Sklenici odložíme na nějaké teplejší místo přibližně na pět dnů a denně ji promícháváme. Potom kdoulový sirup přecedíme do nějaké nádoby, ovoce se ještě můžeme pokusit vymačkat (i když výtěžek už bude jen minimální) a rozlijeme ho do připravených vyvařených lahviček a zavíčkujeme. Na dno hrnce rozložíme utěrku, na ni položíme naplněné lahve, zalijeme vše vodou, uvedeme do varu a pak sirup přibližně deset minut na menším plameni pasterizujeme. Uskladníme ho klasicky v nějakém tmavém a chladnějším místě. Během nachlazení a chřipek podáváme sirup třikrát denně rozředěný s vodou a oslazený lžičkou dobrého medu.

info: poměr je uveden na kilogram, ale lepší je jednu várku dělat alespoň ze tří kil kdoule a v takovém případě budeme potřebovat půl druhého kilogramu cukru.

O kdouli a dalších účincích tohoto trošku pozapomenutého ovoce si můžete přečíst v jednom našem starším článku zde.