Říj 112012
 

Velká kedlubnaPokud někdo přemýšlí, jestli je správné psát kedluben nebo kedlubna, nemusí. Obě varianty jsou podle pravidel českého pravopisu povolené, tudíž záleží jen na tom, co se nám více líbí. Jenže jazykové zvláštnosti jsou sice  zajímavé, ale určitě mnohem zajímavější je informace, že tato oblíbená zelenina, která nápadně připomíná první družici poslanou lidstvem do vesmíru, neboli Sputnik, je našemu zdraví velmi prospěšná.

Kedlubna se objevuje na stolech vlastně po celičký rok. Je několik různých odrůd, liší se velikostí, barvou (přesněji jsou dvě – zelená a fialová a pak jejich odstíny, dužina je vždy bílá) a také dobou sklizně. Většina lidí ji konzumuje jen tak za syrova, občas se přidává do salátů nebo polévek a také existují milovníci jejího tepelného zpracování dušením, zapékáním či nepříliš zdravým smažením.  Při výběru v obchodě nebo supermarketu věnujme zvýšenou pozornost jejím listům (pokud je někdo všechny neotrhal, což je ale vždy škoda, viz informace uvedená níže), nejchutnější zelenina má je čerstvé a výrazně zabarvené. Dá se také zmrazit, ale její slušná dostupnost tuto formu uskladnění činí v domácích podmínkách téměř zbytečnou (samozřejmě v krechtech či sklepích při vlastní sklizni je to o něčem jiném).

Kedlubny bychom měli jíst hlavně proto, že obsahují dobrou dávku antioxidantů, také se v nich skrývají zdraví prospěšné vitamíny  (B, C, K) a samozřejmě i nezbytné minerály (vápník, hořčík, fosfor, sodík a železo). Tzv. Céčka má dokonce tolik, že se dá říci, že jedna střední bulva (samozřejmě čerstvá) denně tělu hravě doplní potřebné množství tohoto vitamínu, který je nezbytný pro dobrou imunitu. A to určitě oceníme v podzimním sychravém období.  Více vitamínů a také kyseliny listové mají často zbytečně oškubané listy této zeleniny (u minerálů je to napůl). Proto, pokud si chystáme nějaký salát, můžeme je kromě bulvy přidat do něj také.  Zvláště, když se nám poštěstí koupit nějakou kedlubnu s opravdu mladými hezkými lístečky, ze kterých to zdraví jen vyzařuje.

Kedluben je, podobně jako většina zeleniny, velmi vhodný při problémech s trávením. Dobrý obsah vlákniny naše týraná střeva pročistí. Zelenina se občas doporučuje i při obtížích způsobovaných přirozenou zácpou. Velmi významnou roli hraje i při tvorbě žluči. Obsahuje látky prospěšné pro náš zrak a může působit i jako prevence proti vzniku šedého zákalu. Nízký obsah cholesterolu činí z této chutné zeleniny vhodnou potravinu pro ty, kdo mají problém s vyšším tlakem a nebo jim jejich rodinný lékař nahlásil příliš vysokou úroveň této steroidní látky v těle. Kedluben bývá velmi doporučován všem, kteří mají problémy  s cukrovkou nebo trpí kornatěním tepen či je sužuje hypoglykemie.

Kedlubna z výše popsaného vypadá téměř ideálně, zvláště když k tomu přidáme fakt, že je vhodná i pro malé děti přibližně od půl roku a je řazena mezi alergicky bezpečnou zeleninu. Částečně je to opravdu tak, ale existuje velká skupina lidí, kteří by se „sputnikům“ měli buď vyhýbat a nebo je konzumovat opravdu jen v omezeném množství. Jde o každého, kdo má závažné zdravotní problémy se záněty žaludku a jinými vředy či různými nemocemi trávicího systému. Také není příliš vhodná pro ty, kteří trpí ledvinovými kameny a nebo mají obecné obtíže s močovým systémem. Způsobuje to relativně vysoký obsah šťavelanů (sice je v ní poloviční množství než má špenát, ale má jich více než například salát, brokolice nebo zelí).

A pokud si chcete z kedluben něco chutného uvařit a potěšit tak nejen svůj organismus, ale i chuťové buňky, zde se můžete inspirovat lahodnými recepty http://www.kucharka-recepty.com/tag/kedlubny.