Kvě 062014
 

mladá kopřivaKopřivová šťáva, zvláště pokud je z mladých kopřiv, skvěle doplňuje vitamíny i minerály a také přidává našemu organismu tolik potřebnou energii. Navíc pomáhá s detoxikací, má mírně močopudné účinky, čistí ledviny, zlepšuje práci trávicího systému a v neposlední řadě prospívá i naší pokožce. Kopřivovou šťávu lze totiž s úspěchem používat i zevně a to nejen na problematickou pleť či proti akné – tradičně se doporučovala i při boji s lupy nebo dokonce různých bolestech kloubů.

 Základem každého receptu jsou samozřejmě kopřivy. Budeme jich muset nasbírat přibližně kolem jednoho kilogramu. Nejlepší jsou, jak už bylo uvedeno, ty mladé, sbírat bychom je měli pokud možno co nejdále od civilizace. Takže vyrazíme si někam do lesa – daleko od továren, silnic a lidských obydlí. Snažíme se také vyhýbat místům, které si oblíbili pejskaři a ty, kde vidíme velkou aktivitu divoké zvěře.

Kopřivy doma velmi pečlivě omyjeme pod teplou tekoucí vodou a necháme je okapat. Pak je nasekáme na malé kousky a odšťavníme v odšťavňovači nebo mlýnku na maso. Vše pak ještě přecedíme přes gázu. Takováto základní kopřivová šťáva by se měla ještě rozředit s vodou v poměru dvě ku jedné a potom uskladnit v tmavé skleněné nádobě v lednici. Podává se lžíce před snídaní a po večeři po dobu přibližně dvou týdnů.

Bohužel kopřivová šťáva má velmi krátkou trvanlivost (přibližně kolem pěti dnů), takže během detoxikační kůry ji budeme buď muset udělat přibližně třikrát a nebo musíme trošku její životnost prodloužit. Lze ji promíchat s čtyřiceti procentním lihem v poměru jedna ku jedné, nebo přidat bílé víno v poměru jedna ku dvěma.

Bohužel tyto metody sice trvanlivost výrazně prodlouží, ale zase výsledná kopřivová  šťáva není vhodná pro děti. Pro ně bychom ji měli rozmíchat s cukrem (také jedna ku dvěma) a vyrobit tím jakýsi sirup. A nebo čirou tekutinu po odšťavnění dochutíme podle potřeby medem, přidáme trochu citronové šťávy a pak pasterizujeme zhruba deset minut. Dětem podáváme dvě čajové lžičky.