Dub 032017
 

Jednou z nejoblíbenějších bylinek, které se po zimě používají v našich luzích a hájích při detoxikaci organismu, je jednoznačně kopřiva. Mladé výhonky, které na jaře vyraší, v sobě ukrývají velkou sílu. Tu je dobré uskladnit i pro zbytek roku, kdy máme k dispozici už jen starší a méně účinné rostliny. Můžeme je samozřejmě nasušit, ale také se dá připravit léčivý kopřivový sirup.

Recept

Nejlepší je sbírat kopřivy v dubnu a květnu. Vyrazíme někam do přírody vybaveni gumovými rukavicemi a nůžkami, kterými pak odstřiháváme vrcholky rostlin. Doma jednu po druhé omyjeme, jemně nasekáme a napěchujeme do hrnečků. Pak je přesypeme do hrnce a zalijeme vodou – hrnek vody na hrnek nasekaných kopřiv. Pod pokličkou uvedeme do varu, stáhneme oheň a necháme mírně vařit přibližně hodinu. Kopřivový vývar přecedíme do dalšího hrnce přes gázu, vymačkáme a přidáme cukr*. I tentokrát to bude v poměru jedna ku jedné. Do připravené tekutiny vymačkáme citron (jeden větší na kilogram cukru), všechno rozmícháme a pomalu vaříme další hodinu, dokud nezískáme konzistenci sirupu. Ještě vroucí přelijeme do vyvařených a vysušených sklenic, zavíčkujeme, otočíme a necháme vychladnout. Kopřivový sirup uskladníme do tmy a chladu. Sklípek či špajzka stačí – dokud sklenice neotevřeme, nemusí být v lednici.

Dávkování a účinky

Kopřivový sirup v množství jedné až dvou polévkových lžic denně podáváme hlavně na posílení imunity nebo při očistách organismu. Můžeme ho rozmíchat ve vodě nebo studeném čaji a případně dochutit ještě trochou čerstvé citronové šťávy. Navíc ho lze používat v podobných situacích, jako když si vaříme kopřivový čaj. Takže se nám hodí i na urychlení metabolismu a celkové zlepšení práce trávicí soustavy, jater, žlučníku i slinivky. Zvyšuje tvorbu červených krvinek, snižuje krevní tlak, má pozitivní vliv na funkce srdce i cév. Pravidelně popíjený kopřivový sirup nebo čaj urychluje růst vlasů i nehtů a zlepšuje jejich kvalitu. Lidoví léčitelé kopřivy také doporučují při problémech s ledvinami a močovými cestami.

* Klasický bílý cukr můžeme nahradit i cukrem třtinovým. Někdo při výrobě sirupů zase používá med, ale pak nesmíme zapomínat na to, že varem ztrácí většinu svých léčivých účinků.