Pro 072016
 

Naskládaná kořenová petrželKořenová petržel bezpodmínečně patří do každého pořádného vývaru a správná svíčková připravovaná klasickým způsobem se bez ní také neobejde. Používá se také při přípravě několika dalších omáček, salátů i polévek, ale rozhodně se nejedná o zeleninu, která by byla nějak výrazně populární. Její specifická chuť k přípravě jídel, kde by měla mít dominantní roli, příliš neláká. Na druhou stranu, když se na kořenovou petržel podíváme z hlediska lidského zdraví, máme tady další skvělou zeleninu s velmi zajímavými účinky na náš organismus.

Účinky kořenové petržele

  1. Působí močopudně. To zesiluje její detoxikační vlastnosti a urychluje vylučování různých škodlivých látek z našeho organismu. Zvlášť důležité je to po nějaké léčebné kůře, kdy jsme byli nuceni jíst hodně medikamentů.
  2. Pomáhá organismu bojovat s infekcemi, nachlazením a vysokými horečkami.
  3. Zlepšuje trávení, tvorbu žluči a také urychluje metabolismus.
  4. Snižuje bolesti při potížích revmatického typu. Působí i proti různým otokům.
  5. Díky jejím účinkům se naše tkáň výrazně lépe prokrvuje.
  6. Posiluje dásně a pomáhá v boji se záněty v ústní dutině. Působí preventivně proti vzniku zubního kazu.
  7. Její účinky pomáhají při poruchách menstruace.

Využití kořenové petržele v domácí léčbě

  1. Tři vrchovaté lžíce velmi jemně nasekané nebo nastrouhané petržele zalijeme dvěma hrnky vroucí vody a necháme pod pokličkou louhovat. Přecedíme. Výluh používáme při čištění pokožky (v mnoha případech velmi dobře pomáhá bojovat s akné) nebo na různé obklady přikládané na bolavé klouby i namožené svaly. Nálev můžeme také popíjet pro lepší trávení, proti křečím a jako přírodní diuretikum. V takovém případě pijeme čtvrt sklenky třikrát denně mezi jídlem.
  2. Můžeme si připravit i petrželový odvar na zlepšení metabolismu a pročištění ledvin. Nastrouháme jeden omytý a oloupaný kořen, zalijeme jednou sklenicí vody, a pomalu pod pokličkou vaříme půl hodiny. Pak přidáme lžičku sušené violky, vypneme oheň a necháme vše přikryté vychladnout. Podáváme dvakrát denně po jídle. Chuť i léčivé účinky petrželového odvaru můžeme vylepšit malou lžičkou dobrého medu.
  3. Odvar na posílení vlasových kořínků se připravuje velmi podobně jako odvar na ledviny a metabolismus. Jen v poslední fázi nepřidáme sušenou violku, ale přesličku. Do vychladlé a následně procezené tekutiny ještě vmícháme šťávu z jednoho citronu. Odvarem po umytí pořádně propláchneme vlasy, promasírujeme pokožku a vše ještě opláchneme studenou vodou.

Pozor, během těhotenství je třeba se vyhýbat nadměrné konzumaci petržele a používání petrželových léčiv.