Dub 182013
 

Kurkuma, sušený mletý oddenek kurkumovníku dlouhého, se ve středoevropské kuchyni zabydlela hlavně jako součást různých kari směsí. Samostatně ji zatím u nás příliš nepoužíváme, občas se sype do některých jídel místo drahého šafránu, aby pokrmům přidala svou typickou barvu. Ale to není všechno, tradiční indická medicína již mnoho tisíciletí využívá léčivé účinky tohoto koření.

Kurkumu při vaření přidáváme do pokrmů pro její pikantní chuť a zajímavou žlutou barvu, která díky pro oko příjemnému odstínu zvyšuje chuť k jídlu. Nemusíme moc kořenění přehánět, indický šafrán je výrazný i v malém množství – stačí přibližně čtvrt kávové lžičky na jídlo pro čtyřčlennou rodinu. Mletou kurkumu se používá pro dochucení a barvení rýže, těstovin, vařené i nakládané zeleniny (najdeme ji například v různých druzích pickles a chutney), různých mas, omáček, polévek a je možné přisypat špetku i do kynutého těsta. V potravinářství se občas přidává v malém množství do sýrů, margarínů a másla, aby získaly hezký žlutavý nádech. No a jak už bylo uvedeno v úvodu, je samozřejmě součástí různých druhů kari.

Nebojme se toto koření zařadit do našeho každodenního jídelníčku. Jeho léčivé účinky vychvaluje nejen tradiční indická medicína, v posledních letech kurkuma udělala velký dojem i na vědce. Je velmi pravděpodobné, že pravidelná konzumace může působit jako prevence proti rakovině. V Indii je snížený výskyt některých typů tohoto zhoubného onemocnění a zdejší populace jí průměrně gram až dva indického šafránu denně (a navíc nešetří pepřem, jehož výtažky také jsou schopny omezit růst některých nádorů). Občas se doporučuje i jako doplněk zvyšující účinnost chemoterapie. Zjednodušeně se dá říci, že kurkuma nám nijak neuškodí a pravidelné užívání nás může uchránit před jedním z nejnepříjemnějších onemocnění.

Léčivé účinky kurkumy se neomezují jen na rakovinu. Má antibakteriální, antimykotické a protizánětlivé působení, často se doporučuje při menších problémech s trávením. V tradiční indické medicíně se jí posypávají obvazy, aby se urychlilo hojení některých typů ran a nebo se využívají různé kurkumové masti při kožních chorobách. Také bývá používaná jako kloktadlo při zánětech krku, doporučuje se na revma a žlučníkové kameny. Pravidelné užívání by mělo podle tradičních mouder posilovat srdce, játra a nervový systém. Moc kurkumy se nepoužívá jen na léčení, mladé Indky zkrášlují svůj vzhled pleťovými maskami z mléka a indického šafrátnu.

Vyhlazující antibakteriální kurkumová pleťová maska – do sklenky nasypeme lžičku koření a zalijeme je vlažným mlékem tak, aby nám vznikla lepivá kašička. Do ní přimícháme šťávu vymačkanou z jednoho plátku citronu. Masku naneseme na obličej a necháme pět až deset minut působit. Opláchneme teplou vodou. Pozor, kurkuma hodně barví, takže je nutno si dát pozor na oblečení a vyzkoušet si na menším kousku kůže, co to s naší pletí udělá.

Kurkuma s pepřem – smícháme lžičku kurkumy se dvěma lžičkami olivového oleje a ke kašičce přidáme ještě velkou špetku čerstvě nadrceného pepře. Přidáváme do salátů, nebo vmícháme do hotových omáček a polévek. Směs podle tradičních návodů zlepšuje vstřebávání kurkuminu.