Led 282018
 

Pastilky proti bolesti v krku bývají docela účinné, ale malé děti je dost často odmítají cucat. Buď se jim jejich chuť zdá příliš zvláštní a nebo je dokonce nepříjemně pálí. Alternativou k pastilkám mohou být doma vyrobená lízátka. Při bolestech hrdla jsou podobně účinná a navíc většina dětí je má velmi ráda. Může se dokonce stát, že robátka nám budou najednou problémy s bolavým krkem hlásit mnohem častěji než doposud.

Jak to funguje

Domácí lízátka účinkují hlavně díky využití dvou surovin. Jednou z nich je med a druhou skořice. Esenciální látky obsažené ve skořici mají silné antiseptické působení. Proto se od nepaměti toto koření využívá i v různých léčivých směsích proti zánětům krku a ústní dutiny. Navíc  skořice dokáže rozehřát organismus, čímž posiluje přirozené obranné mechanismy v lidském těle a urychlí likvidaci škodlivých bakterií. A o medu asi není nutno příliš psát. Občas se mu říká přírodní antibiotikum a je to jeden z nejvíce doporučovaných domácích léků při chřipkách, nachlazení, kašli i bolesti v krku. Je velmi účinný, jen si musíme dávat pozor na jeho kvalitu. V ideálním případě ho kupujeme pouze u ověřeného včelaře. Při nákupu v obchodu se raději vyhněme směsím s nápisy, že pochází i ze zemí mimo EU. Díky špatným podmínkám při transportu a minimální kontrole během výroby je účinnost takových medíků naprosto minimální.

Recept na domácí lízátka

Ale dost už teorie, podívejme se na samotný proces výroby léčivých lízátek. Není to nic složitého a potřebnou výbavu bude mít téměř jistě po ruce devadesát devět procent českých domácností. Čtvrt sklenky vody smícháme v hrnci se skleničkou cukru a vrchovatou lžící skořice. Za stálého míchání ohříváme, dokud nám nevznikne hodně hustá hmota. Na plech si rozložíme pečící papír a lžící na něm děláme ze ochuceného karamelizovaného cukru hromádky. Do každé zanoříme kus špejle. Ve vodní lázni opatrně rozehřejeme med na teplotu maximálně čtyřicet stupňů. Každé lízátko namočíme ještě do medu a po zatuhnutí uskladníme. Podle úspěchu a chuti můžeme při dalších přípravě sladkého léčiva různě experimentovat s přidáváním nových chutí. Oblíbená je například kombinace skořice a zázvoru a nebo pro kyselejší zážitek lze cukr se skořicí svařit ještě se šťávou z jednoho citronu.