Kvě 082012
 

Medvědí česnek získává poslední době stále větší popularitu. Toto přírodní koření, na které je možno narazit v našich lesích  totiž nepřidává jen lepší chuť našim jídlům, ono má také pozitivní vliv na naše zdraví. Asi nejznámější je jeho dobrý vliv na krevní tlak.

Medvědí česnek, čili latinsky Allium ursinum, obsahuje větší množství železa, síry, saponiny, flavonoidy, vitamín C a také samozřejmě alicin, který v největší míře zodpovídá za antibakteriální, antivirové a protiplísňové vlastnosti česneků. A pro změnu nukleosid adenosin, který tato rostlina má v sobě také, je právě tou látkou, která má vliv na tlak, protože rozšiřuje cévy.  Blahodárných účinků této bylinky si všimli samozřejmě i výrobci různých léků a potravinových dodatků, kteří z jejích výtažků vyrábí své vlastní komerční léčiva.

To, že se využívá jako koření či zelenina, je samozřejmé (na jaře listy, na podzim cibulky). Dá se říci, že jde o velmi slušný substitut klasického česneku, ale díky své trošku jiné podobě může být využíván přímo v receptech například na různé saláty a nebo i tam, kde se jindy používá například pažitka a nebo mladá cibulka (doporučuji vyzkoušet například jen tak nasekaný s tvarohem). Z kulinárního, ale i zdravotního hlediska je jen nutno pamatovat na jednu důležitou věc. Tato rostlina své chuťové a léčivé vlastnosti ztrácí sušením. Proto se ji používá buď čerstvou (na jídlo jsou nejlepší mladé lístky) a nebo v nouzi zmraženou případně upravenou rozmixováním a zalitím olejem v stylu italského pesta.

Jako léčivo je doporučován na tlak a také jako prevence proti kornatění tepen. Pomáhá také při různých zánětech močové i trávicí soustavy. Ulehčuje odkašlávání proto může být jeho působení velmi užitečné při nemocech cest dýchacích.  Doporučuje se při problémech s metabolismem a poslední dobou se mu také začaly připisovat dobré antioxidační a protinádorové vlastnosti (hlavně z hlediska prevence). Dokáže likvidovat či omezovat mykózy způsobené kvasinkou Candida albicans.  Převážně se používá vnitřně, ale je možné využít i různé odvary a nálevy při kožních problémech bakteriálního původu a také proti klasickému oparu.

Medvědí česnek v čerstvé podobě můžeme předělat na nálev a to tím způsobem, že dvě lžíce nasekaných listů zalijeme dvěma sklenicemi vroucí vody a pod pokličkou necháme louhovat dvacet minut. Vzniklá porce po přecezení stačí na jeden den, kdy si ji rozdělíme na čtyři stejné dávky. Z této zázračné byliny si můžeme připravit i léčivé víno a to tak, že půl sklenice na drobno nasekaných lístečků zalijeme čtvrt litrem suchého bílého (je nutné použít něco kvalitnějšího kde máte jistotu, že se to nekamarádilo s jablky či cukrem) a povaříme dvě minuty. Vzniklou tekutinu přecedíme a podáváme  po lžíci dvakrát až třikrát denně. Na západní Ukrajině se z medvědího česneku dělává lidový lék, který vytvoříme tak, že litr jeho cibulek rozdrtíme spolu s litrem medu a poté pečlivě rozmícháme ještě se šťávou z deseti větších citronů.  Vzniklou směs odložíme do chladu (nejlépe do lednice) na týden a poté podáváme jako léčivo čtyři lžíce rozmíchané s trochou vody.