Zář 152014
 

Houby přinesené z lesa před zpracováním.Velké houbařské úlovky automaticky znamenají také jedno velké dilema. Poté, co si uděláme několik našich nejoblíbenějších jídel, začneme přemýšlet, jak tuto skvělou pochoutku uchovat i na čas, kdy z lesa už nic hodnotného nepřineseme. A tak se pouštíme do sušení, nakládání a nebo mražení hub. Podívejme se na to, jak bychom měli postupovat u té poslední metody konzervace, abychom svůj skvělý úlovek neznehodnotili.

Výhodou mražení hub je to, že při pozdějším zpracování budou chuťově i konzistencí nejpodobnější houbám čerstvým a stejně snadno se pak s nimi pracuje. Můžeme je smažit, dusit, vařit a nebo dokonce, když budeme mít chuť, lze je pak klidně ještě naložit do octa. Práce, kterou tomu věnujeme, by neměla trvat více než hodinu.

K mražení se hodí de facto všechny lesní houby. Jedinou podmínkou je, že by měly být pokud možno mladé, pevné a nečervivé. Nejdříve je musíme pořádně očistit, pokud jsou zabahněné, tak je také klidně opláchneme. Malé lze mrazit vcelku, u větších je nejpraktičtější je nakrájet na zhruba stejně velké kousky – lze si tak ušetřit i práci v budoucnu, pokrájíme je tak, jak je máme v jídle nejraději.

Před mražením bychom měli houby krátce povařit/blanšírovat v osolené vodě. Není dobré je dávat do lednice bez této úpravy, protože jinak v nich zůstanou zdraví škodlivé látky, ze kterých by nám později nemuselo být dobře (bez vaření se občas mrazí pravé hřiby, kozáky a křemenáče, podmínkou je ale dobrý mrazák dosahující minus dvaceti stupňů). Někdo houby smaží a přitom různě koření, ale touto úpravou zase omezujeme možnosti budoucí přípravy pokrmů. Dáme je do hrnce s menším množstvím vroucí vody a necháme v plném varu asi pět minut, pak houby propláchneme, okapeme a necháme vychladnout.

Připravené houby můžeme naporcovat do mikrotenových sáčků (ideální je mít vždy na jednu porci jídla jeden), vložit do mrazáku a máme hotovo. Lze je také rozprostřít na nějaký tácek, zmrazit a teprve potom nasypat do sáčků – druhý postup sice od nás vyžaduje ještě pár minut práce další den, za to se nám ale neslepí všechny dohromady a nemusíme si dělat tolik starostí se samostatnými krabičkami a pytlíčky. Při rozmrazování vždy bereme celou porci a pokud možno ji ihned vaříme – houby není dobré nechávat povolit, protože ztrácí pevnost a hlavně chuť. Jednou rozmrazené podruhé nemrazíme.