Dub 072017
 

Kuřecí stehna chlazenáVětšina lidí má ve zvyku drůbeží maso před vařením velmi pečlivě omýt. Dělaly to přeci už jejich babičky a hygiena musí být na prvním místě. Jak ale v posledních letech ukázalo několik vědeckých výzkumů, v tomto případě jsou naše snahy o čistotu spíše na škodu. Masu tím nijak extra nepomůžeme a naopak zvyšujeme riziko, že v domácnosti někdo dostane žaludeční problémy.

Bakterie

Důvod, proč odborníci zabývající se zdravím a hygienou (včetně například Britské agentury pro bezpečnost potravin FSA) jsou k mytí drůbežího masa v posledních letech stále skeptičtější, je překvapivě velmi logický. Kdyby náš zrak měl sílu kvalitního mikroskopu, tak to při každém mytí kuřete uvidíme sami. Jako názorný příklad ale může posloužit i tato animace na videu.

Chlazené drůbeží maso je s mírnou nadsázkou doslova semeništěm různých baktérií. Hlavně se jedná o takzvané kampylobaktery, kteří jsou příčinou různých žaludečních problémů. V mírnější formě se onemocnění projevuje dva až pět dní trvajícími bolestmi břicha, silnými průjmy a občas i horečkou. V některých případech je nutná i hospitalizace – zvláště pokud se jedná o starší lidi nebo malé děti. Při každém mytí kuřete na okolí dřezu dopadají větší i menší kapky vody, které mohou být plné bacilů. Pak už jen stačí, že se jich náhodou dotkneme příborem, talířem nebo kouskem jídla a po pár hodinách můžeme mít docela velký problém.

Co dělat

Mytí pod tekoucí vodou nám s bakteriemi stejně nijak nepomůže, protože většina z nich bez problémů dokáže přežít i v teplotách kolem šedesáti stupňů. Takže pokud se chceme nežádoucích hostů zbavit, nemá smysl jít ke dřezu, ale… můžeme se rovnou vrhnout na přípravu jídla. Tepelným zpracováním dojde k likvidaci všech bacilů a je po problému.

Samozřejmě může se stát, že si koupíme nějaké kuře z domácího chovu, na kterém ještě ulpěly hrubé nečistoty a nebo dokonce budeme ptáka před vařením škubat. V takové situaci se mytí asi nevyhneme, ale to přeci nemusíme dělat pouze v kuchyni. V koupelně je riziko kontaminace jídla nebo příborů bakteriemi výrazně nižší. Jen musíme zabezpečit kartáčky na zuby a jiné potřeby pro zubní hygienu. Pokud z nějakého důvodu se přeci jen rozhodneme drůbež mýt v kuchyni, snažme se to dělat pod co nejmenším proudem vody a vždy musíme potom vyčistit okolí dřezu.

Jinak stojí za to zmínit i další doporučení odborníků, která se týkají práce s drůbežím masem, protože to je zodpovědné za velký podíl nákaz kampylobaktery. V lednici bychom ho měli oddělit od jiných jídel a přechovávat pokud možno na dolní poličce (aby náhodou nepokapalo další potraviny). Pokud je rozbalené, vložíme ho do nějaké uzavíratelné nádoby nebo zabalíme do potravinové fólie. Po každém vaření velmi pečlivě umyjeme ruce a také všechny nádoby a příbory, kterými jsme se syrového masa dotýkali. Drůbež by měla být vždy pečlivě propečena, usmažená nebo uvařená.