Říj 072014
 

Kumquat, často psáno také kumkvat, je malý citrusový plod, který trochu připomíná drobný pomeranč. Má příjemnou vůni a lahodnou chuť a dá se ho jíst i se slupkou, která je sladká. Ovoce roste na  stále zeleném keři či menším stromku a původně pochází z Číny. Dnes se kumquat rozšířil už po celém světě – do Evropy přicestoval v devatenáctém století.

Tento drobný citrusový plod obsahuje kromě klasických sacharidů a vlákniny také draslík, který pomáhá se správným okysličováním mozku, zlepšuje metabolismus a má pozitivní účinky na krevní tlak. Z minerálů za zmínku ještě stojí vápník, který chrání naše kosti. Také je zde nemalé množství vitamínu C, jenž nám pomůže s posílením celkové odolnosti organismu v chladnějších měsících a brání tělo před pronikáním virů. Betakaroten zase zpomaluje stárnutí buněk a omezuje negativní účinky volných radikálů. No a také nesmíme zapomenout na flavonoidy, které chrání náš oběhový systém. Ve sto gramech kumquatu je přibližně sedmdesát kalorií.

Při nákupu ovoce se snažíme vybírat ty kousky, které mají hezkou jednolitou oranžovou barvu bez nějakých zvláštních skvrn. Plody by měly být pevnější. V pokojové teplotě vydrží pět až šest dnů, v lednici se doba prodlouží zhruba na tři týdny. Jíst je můžeme syrové a jak už bylo uvedeno v úvodu, nemusí se loupat, protože i slupka je jedlá. Samozřejmě pokud je jíme jen tak a nijak je tepelně neupravujeme, tak musíme ovoce velmi pečlivě omýt pod tekoucí vodou. Jinak se přidává i do salátů, dezertů, někdo ovoce mrazí a používá místo ledu a samozřejmě se také z něj dělají různé šťávy, kompoty, džemy či marmelády.

Jestliže máme po ruce dostatek ovoce, stojí za to kumquat zpracovat například na velmi dobrý a zdravý džem. Na základní recept potřebujeme pět set gramů ovoce, které umyjeme, rozpůlíme a zbavíme semínek. Pak je namočíme na několik hodin do studené vody. Po několika hodinách namáčení je slijeme, dáme do hrnce, promícháme s šťávou ze dvou zralých pomerančů a přibližně sto osmdesáti gramy cukru. Uvedeme do varu, stáhneme oheň a za občasného míchání vaříme odkryté přibližně půl hodiny, dokud džem nemá požadovanou hustotu a neodpaří se většina tekutiny. Ještě horký přeložíme do vyvařených sklenic, zavíčkujeme, otočíme dnem vzhůru a po vychladnutí uskladníme do spíže.