Bře 092013
 

Dá se říci, že oleje patří mezi jedny z nejstarších kosmetických přípravků. Jejich využití je zdokumentováno již před mnoha tisíci lety, kdy se vtíraly do vlasů, kůže a nehtů. A v dnešních dobách jsou nedílnou součástí různých krémů, balzámů a mnoha jiných kosmetických přípravků. Podívejme se na několik méně známých, ale při tom přírodních a pro naši pleť hodně prospěšných olejů.

Dýňový olej je z těch méně tradičních ten nejznámější, zvláště pro milovníky zdravé výživy. Má tmavozelenou barvu s odstínem do hněda a chuť trochu připomíná oříšky. Obsahuje velké množství  kyseliny linolové a olejové, trochu kyseliny palmité a také vitamíny A, C, E a B. Z minerálů v něm můžeme najít draslík, zinek a selen. Využívá se při péči o každý typ pokožky, ale obzvláště se doporučuje na suchou, olupující a popraskanou. Také se hodí u zralejší pleti při boji proti vráskám a doporučuje  se na strie, což určitě ocení těhotné ženy. Při masážích se většinou míchá ještě s dalším olejem.

Lničkový olej není nějaký moderní vynález. Kdysi se používal dosti často i v kuchyni, než ho úplně vytlačily oleje slunečnicový a řepkový. Co více, z vykopávek víme, že byl ve Střední Evropě lisován už v době bronzové. Má zlatavou barvu a lehounce ořechovou chuť. Je dobrým zdrojem esenciálních mastných kyselin  (zvláště linolenové a linolové). Najdeme v ní vitamíny A, B, E a trochu minerálů. Látky které obsahuje mohou být pomocné při zmírňování dopadů lupénky a různých ekzémů. Kosmeticky je pro své zpevňující účinky doporučován na citlivější a zralou pleť. Také bývá využíván v přírodní vlasové kosmetice, pro svou schopnost vytvářet kvalitní ochrannou vrstvu.

Pupalkový olej má barvu mírně nažloutlou a zahlédneme v něm lehce zelený odstín. Má vysoký obsah nenasycených mastných kyselin (zvláště gama-linolenovou) a vitamín E.  Využívá se při péči o zralejší pokožku, často bývá obsažen v různých krémech proti vráskám. Ale je velmi vhodný i pro kůži suchou, olupující se a pro mastnou pleť. Reguluje vlhkost pokožky, regeneruje, zmírňuje svědění a zvyšuje elasticitu.

Mezi další nepříliš známé oleje patří také olej brutnákový, který se hodí na suchou pokožku a také při lupénce či akné. Pro všechny typy pokožky se zase hodí olej šípkový, který se velmi rychle vstřebává. A ze světlice barvířské můžeme koupit olejíček, který má velmi dobré antioxidační vlastnosti a hodí se pro normální a suchou pleť. Pšeničný olej (z pšeničných klíčků) se využívá na sušší a nebo zralejší pokožku a také ho můžeme použít na vlasy. Broskvový olej má podobné vlastnosti a tím pádem také využití jako olejíček mandlový. A posledním zde zmíněným olejem bude rakytníkový. Hodí se pro velmi suchou pokožku a také se využívá při ošetřování slunečních spálenin. Měl by být přechovávaný v lednici.