Led 112013
 

Mnoho lidí tvrdí, že po ránu nemá čas nebo dokonce ani chuť na přípravu a konzumaci snídaně. Proto vychází z domu na lačno, maximálně do sebe nalijí nějaké to silné kafíčko. Takový přístup je ale velmi špatný a nezdravý. Trocha času věnovaného snídani nám totiž zlepší náladu na celý den, zvýší intelektuální formu a dokonce pomůže udržet váhu pod kontrolou.

Ohledně toho, jak by správná snídaně měla vypadat, se stále vedou debaty. S postupem času a novými poznatky se k této otázce mění přístup, který  je navíc ovlivněn lokálními zvyklostmi. Dnes nejobvyklejší odborný názor říká, že by měla být druhým nejsytějším pokrmem během dne (prvním má být oběd) a předat nám kolem jedné čtvrtiny energie, kterou budeme během dne potřebovat. Skládat by se měla hlavně z bílkovin a sacharidů, které by mělo doplnit malé množství tuků, pokud možno rostlinných. Neměli bychom zapomínat ani na ovoce a zeleninu vcelku nebo v podobě různých šťáv. A také si zajistěme přísun vlákniny, dodá ji hlavně zelenina nebo celozrnné pečivo.  Správně složená snídaně by nám díky pomalejšímu trávení polysacharidů (musli, celozrnné pečivo, vločky atd.) měla zaručovat „energetický kopanec“ na docela dlouhou dobu. Ale zároveň díky ní nebudeme přibírat nadbytečná kila. Bílkoviny zase zajistí „stavební materiál“ pro naše kosti, čímž nás ochrání například před osteoporózou. Příklady zajímavých a zdravých snídaní si můžete prohlédnout zde.

Snídaně hraje velmi důležitou roli ve chvíli, kdy se učíme něco nového. Přitom studenti a mladí lidé obecně k tělu přistupují po ránu převážně dost macešsky.  Po ránu je úroveň glukózy v našem těle nejnižší a měli bychom ji co nejrychleji doplnit. Je velmi důležitá pro mozek. Pokud ji nedostane, začneme mít problémy se soustředěním, zpomalí se nám reflexy, budeme výrazně nerozhodnější, rychleji se dostaví únava a ospalost a hlavně se zhorší schopnost mozku získávat a trvale uchovávat nové  vědomosti. Navíc pokud trpíme migrénami, skoky glukózy způsobené velkými mezerami mezi jídlem, náš stav budou jen zhoršovat.

Zabezpečení dostatečné dávky glukózy pro mozek nás také chrání před tloustnutím. Je vědecky dokázáno, že snídající lidé mají menší problémy s nadváhou v porovnání s těmi, kteří jedí nepravidelně a ve stresu. Jestliže začneme den s prázdným žaludkem, náš mozek bude neustále vyžadovat přísun nějakého rychlého paliva. A to už je jen krok ke konzumaci různých sladkostí a nezdravých pokrmů, po kterých velmi rychle začneme přibývat na váze.  Pokud mozku glukózu nedodáme (je vlastně jeho jediným palivem), tělo jí po nějakém čase začne vytvářet samo, bohužel ne z nadbytečného tuku, ale z tolik potřebných svalů.

Ranní pokrm také pomáhá chránit náš žaludek. Po ránu se zvyšuje tvorba žaludečních šťáv a budeme-li vycházet z domova na lačno, tak si koledujeme v budoucnosti i o žaludeční vředy a jiné choroby, které ovlivní poškozená žaludeční sliznice a s ní spojené záněty. Nejvíce svému žaludku ublížíme, jestliže po ránu vypijeme nějaký nápoj, který žaludeční šťávy povzbudí.  Nejznámějším škůdcem je káva, ale málokdo ví, že ještě nebezpečnější jsou dnes tak velmi oblíbené energetické drinky.