Lis 032014
 

S příchodem zimy bychom měli věnovat zvýšenou pozornost naší pleti. Je vystavena negativnímu působení mrazu a kromě toho jí hodně škodí i neustálé vysoké skoky teplot, ke kterým dochází přecházením z chladného a větrného vnějšího prostředí do přetopených a převážně hodně suchých bytů, kanceláří, obchodů i dopravních prostředků.

Na zimu bychom se měli vybavit různými krémy. Vybíráme takové, které jsou určeny pro toto roční období, dobré je, když jsou navíc obohaceny o vitamíny A a E a v jejich složení objevíme rostlinné oleje či bambucké máslo – základ z přírodních surovin je obzvlášť důležitý pro lidi s citlivou pokožkou. Hydratační krémy můžeme používat, jen se musí jednat o kvalitní moderní přípravky, jejichž účinné látky se uvolňují postupně a až po důkladném proniknutí do hlubších vrstev kůže. Nesmíme zapomínat ani na ochranu velmi jemné kůže na rtech. Tu zaručí kvalitní pomády obsahující včelí vosk.

Nemusíme se spoléhat jen na kupované zimní krémy. Existuje i snadný recept pro výrobu vlastního. Nachystáme si šedesát mililitrů bambuckého másla a třicet mililitrů mandlového oleje. Připravíme si vodní lázeň, čili do většího hrnce s vařící vodou umístíme menší nádobku, do které vložíme obě připravené suroviny. Za stálého míchání je ohříváme tak dlouho, dokud se máslo nerozpustí. Pak nádobu přeložíme do hrnku s vodou studenou a stále mícháme, až krém vychladne na pokojovou teplotu (kdyby ztuhl bez míchání, tak se v něm vytvoří hrudky a musíme ho rozpustit znovu). Hotový krém vložíme do nachystané nádobky a uskladníme – vydrží přibližně půl roku, přechováváme ho v tmavějším chladném místě, ale ne v lednici. Lze ho obohatit o třicet kapek vitamínu E (vmícháme je, když už začíná chladnout) a nebo můžeme ještě přidat deset mililitrů konopného oleje (smícháme na začátku s mandlovým), který ještě zlepší ochranu pleti před mrazem.

V zimě bychom měli také věnovat zvýšenou pozornost našemu jídelníčku, protože i ten může nepřímo chránit pleť před mrazem. Měli bychom zvýšit přísun ovoce a zeleniny a pokud nejsme alergičtí, velmi vhodná je pravidelná a častá konzumace citrusů. Obecně v tomto ročním období tělo potřebuje více vitamínů A, C a E, nenasycené kyseliny a také minerály, z nichž největší význam mají zinek a jód.