Lis 202012
 

Nevidíme ho, necítíme ho, ale když začne mizet, tak to velmi rychle poznáme. Jedná se o ochranný kožní film či také kožní bariéru. Při oslabení se mohou začít objevovat různé vyrážky, vřídky nebo svědění. K návratu přirozeného mírně kyselého ph pokožky může pomoci spousta  kupovaných „chemických“ prostředků nebo přírodní a velmi účinný domácí levandulový ocet.

Kožní bariéra se nejčastěji naruší při používání různých saponátů. Proto mimo jiné odborníci na uklízení vždy používají ochranné rukavice, které se ale do domácností příliš nedostaly. Kromě čistících prostředků film může ještě narušovat i příliš agresivní mýdlo, pěna do koupele či velmi časté a hlavně dlouhé koupání obecně. No a navíc ho poškozují různé teplotní extrémy, pokud před nimi naši pokožku nechráníme.

Levandulový ocet můžeme použít jak při problémech, tak i preventivně. Ačkoliv slyšíme tam to nemilé slůvko ocet, které vyvolává asociace s klasickým smrdutým „liháčem,“ ve skutečnosti se v tomto případě jedná o velmi příjemnou tekutinu, která nás při levandulové masáži po sprše či koupeli velmi hezky osvěží. Kromě obnovení správného ph pokožky ji navíc celkově omlazuje a také má stahující účinky.

Výroba rozhodně není nijak náročná. Potřebujeme sto gramů sušených levandulových květů, půl litru ovocného octa (přímo se nabízí velmi zdravý jablečný) a sto mililitrů růžové vody.  Ideální je ještě přidat levandulový olejíček (přibližně pět mililitrů) promíchaný s lihem (dvacet mililitrů sedmdesátiprocentního), ale  není to vyloženě nutné.

Levandulové květy nasypeme do větší sklenice s víčkem (samozřejmě musí být perfektně vymytá a dokonale vysušená, ale to je asi každému naprosto jasné), zalijeme octem a nádobu zavíčkujeme. Odložíme ji na dva týdny na nějaké teplejší místo s dostatkem slunečního světla. Jednou za čas sklenici pořádně protřepeme, aby se zdokonalil proces vytahování účinných látek z levandule. Po čtrnácti dnech tekutinu přecedíme a ještě velmi pečlivě vymačkáme květy tak, aby v nich nezůstala ani kapička skvělých silic. To co získáme, bychom pokud možno měli ještě jednou či dvakrát profiltrovat, buď s využitím velmi hustého pláténka a nebo ještě lepší jsou kávové filtry. Stojí pár korun a hustota je ideální. Nyní už jen vmícháme růžovou vodu a nebo, pokud chceme výraznější vůni, tak rozmícháme levandulový olejíček v lihu a ještě ho přidáme ke zbylým surovinám. Protřepeme,  levandulový ocet přelijeme do tmavých lahviček a ještě jednou protřepeme.