Led 142014
 

Zvláště po různých svátcích, které jsou u nás často spojené s všeobecnou žranicí, člověk převážně touží shodit pár kil dolů a trochu očistit svůj organismus od různých škodlivin, které se v něm usadily. Pomoci v tom může týdenní koktejlová dieta, jejímž základem je popíjení různých chutných zeleninových drinků.

Její zásady jsou docela jednoduché. Měli bychom se vyhýbat masu i uzeninám, bramborám, rýži, těstovinám, bílému pečivu, cukru, alkoholu, kofeinu, sladidlům a soli. Kromě pití koktejlů by se v jídelníčku mělo objevit pečivo celozrnné, lněné i slunečnicové semínko, ovesné vločky, bílé jogurty, kefíry a podmáslí. Obecně bychom si k snídani měli dát nějaký koktejl s jogurtem či kefírem a k tomu dva krajíce celozrnného pečiva. U oběda by neměla chybět zeleninová polévka. Dopoledne si vychutnáváme koktejly ovocné, podvečer zeleninové – ke každému zobneme jeden krajíček celozrnného pečiva, místo mlsání si dopřejeme lněné a slunečnicové semínko. Očista organismu koktejlovou dietou by neměla trvat více než týden, tři až pět dní je optimální.

Příklady různých receptů na chutné koktejly:

– vezmeme si jeden střední banán, pět plátků ananasu (lepší je čerstvý, v takovém případě použijeme čtvrtku oloupaného) a sklenku nízkotučného mléka. Všechno rozmixujeme a dáme na čtvrt hodiny vychladit. Můžeme podávat ozdobený lístečky meduňky.

– připravíme si přibližně dvě vrchovaté lžíce čerstvého nasekaného kopru a zelené petrželky, přidáme půlku okurky a čtyři hezké ředkvičky. Okurku nastrouháme, rozmixujeme s podmáslím a ředkvičkami a nakonec vše promícháme s nasekanými bylinkami.

– oloupeme dvě malé červené řepy, přidáme k nim plátek celeru, tři stroužky česneku a čtyři lžíce zelené petrželky. Řepu s celerem nastrouháme, česnek utřeme, dáme do mixéru, zalijeme skleničkou pramenité nebo převařené vody, rozmixujeme a nakonec před podáváním smícháme se zelenou petrželkou.

– uvaříme si jeden a půl deci zeleného čaje. Připravíme si tři půlky broskví (mohou být z konzervy, ale není to úplně ono, čerstvé jsou nejlepší), nastrouháme lžičku kořene zázvoru a vyndáme z mrazáku několik kostek ledu. Do mixéru nalijeme čaj, rozdrobíme broskev, nasypeme led a zázvor a všechno rozmixujeme.

– jedno jablko oloupeme a nastrouháme, totéž učiníme s celerem. Suroviny dáme do mixéru, nalijeme skleničku kefíru, přisypeme dvě lžíce ovesných vloček a celý koktejl rozmixujeme dohladka.