Čvn 082016
 

Listy olivových stromů byly využívány jako léčivo již před mnoha tisíci lety. Důkaz o tom najdeme mimo jiné v biblické knize Ezechiel, kde je zmíněn mezi jinými stromy i olivovník, jehož ovoce je pokrmem a listí lékem. To, že olivové listí či, abychom byli přesnější, látky, které obsahuje, může prospívat lidskému zdraví, potvrzují i různé vědecké výzkumy, které se v tomto případě provádí již od druhé poloviny devatenáctého století. Tehdy Pharmaceutical Journal poprvé publikoval studii, jejíž autor doporučoval listy olivovníku při léčbě horeček a malárie.*Další vědecké výzkumy zjistily, že se v listech nachází účinné látky (a je jich více než v plodech), které působí antibakteriálně, antimykoticky (proti plísním) a také pomáhají likvidovat viry i parazity. Navíc jsou kvalitními antioxidanty. Lze je využít i při léčbě cukrovky, problémech se srdcem i oběhovou soustavou a také při různých potížích se štítnou žlázou. Dokážou posilovat imunitu, někteří léčitelé doporučují olivové listy lidem oslabeným efekty chemoterapie.

Listí se doporučuje také pro krásu. Kosmetický průmysl využívá při výrobě různých krémů i mýdel nejen panenský olivový olej, ale i různé výtažky z listů olivovníků. Podle zastánců přírodních metod pravidelné popíjení čaje se již po jednom měsíci projeví výrazně lepší kvalitou pleti, menšími problémy s akné (v některých případech prý i úplně ustoupí) a částečným vyhlazením vrásek. Čaj i koupele by měly pomáhat i při celulitidě a kvůli výše zmíněným antibakteriálním a antimykotickým účinkům také při různých kožních onemocněních, vyrážkách či plísních.

Čaj z čerstvých olivových listů připravíme tak, že deset lístečků zalijeme sklenicí vařící vody a necháme vařit ještě dvě minuty. Pak hrnec odstavíme z ohně a necháme louhovat ještě dalších deset minut a tekutinu přecedíme. Pije se teplá, zlepšit chuť jí můžeme medem nebo trochou citronu.

* Původní lék se přípravou trochu lišil od dnes doporučovaného čaje. Nemocný měl pít každé čtyři hodiny skleničku odvaru z hrsti olivových listů, vařených v litru vody, tak dlouho, dokud se její objem nezredukuje na polovic, až do vyléčení.