Bře 282016
 

Při hledání zeleniny nebo ovoce bez pesticidů nejčastěji zamíříme do obchodů, které prodávají čerstvé plodiny se značkou bio nebo na farmářské trhy či k nějakému známému zemědělci nebo zahrádkáři. Ale v některých případech můžeme sáhnout i po obyčejné zemědělské velkoprodukci prodávané v supermarketech. Sice možná úplně bez pesticidů nebude, ale jejich koncentrace je v porovnání s jiným ovocem a zeleninou z velkoobchodů relativně malá.

Obsah pesticidů v plodinách pravidelně zkoumá americká nezisková organizace Environmental Working Group (zkratka EWG). Výstupem jejich bádání je seznam ovoce a zeleniny podle obsahu těchto přípravků, které sice z jedné strany chrání zemědělskou produkci před rostlinnými a živočišnými škůdci, ale z druhého úhlu pohledu jsou ve větších množstvích pro lidský organismus škodlivé. Hodnotí se podle několika kritérií a zkoumání probíhá vždy na pečlivě umytých plodinách. No ale přejděme k tomu nejdůležitějšímu neboli k seznamu ovoce a zeleniny s nejnižším obsahem pesticidů ve zkoumaných vzorcích. Podle nejnovějších průzkumů relativně čisté jsou: avokádo, chřest, cibule, ananas, zelí, meloun, květák, mango, lilek, papája, kiwi, grep, kukuřice, batáty a hrášek.*

Je jasné, že přinejmenším v dohledné době se zemědělci pesticidů nezbaví a tím pádem ani my se jim asi úplně nevyhneme. Snížit jejich množství můžeme samozřejmě pečlivým mytím, ale jak ukazují výzkumy EWG ani tak tyto látky úplně nezmizí. Někdy se doporučuje ještě namáčení do vody se solí na deset minut, omývání v octové vodě nebo ve vodě s jedlou sodou, ale stejně nejrozumnější je rizikové ovoce a zeleninu pořádně oloupat (se slupkou, která většinou obsahuje nejvíc živin, raději jezme po pořádném umytí buď jen plodiny z výše uvedeného seznamu nebo ty z tak zvané bio produkce či od známých nebo z vlastní zahrádky) a také tepelně zpracovat. I při krátké úpravě dochází k výraznému poklesu hladiny pesticidů a zároveň jen k minimálním ztrátám zdraví prospěšných látek – co více, některé látky obsažené v ovoci a zelenině lidský organismus vstřebává výrazně lépe až právě po tepelném zpracování.

* pro zajímavost ještě přidáme desítku nejhorších, čili průmyslově pěstované plodiny s nejvyšším obsahem pesticidů: jablka, rajčata, celer, brambory, hroznové víno, nektarinky, paprika, broskve, špenát