Čvc 072012
 

Ovocné šťávy jsou velmi dobrým nápojem pro malé děti, můžeme s nimi začínat v malém množství i u miminek. Bohužel ne každá šťáva z ovoce, kterou můžeme koupit je vhodná. Velmi často jsou „zkažené“ cukrem a to není pro děti ideální. Jejich sladkost by totiž měla vznikat přirozeně.

Velká část džusíků a šťáviček, které můžeme koupit, a to i těch určených pro nejmenší, obsahuje cukr. Díky tomu jejich producenti mohli využít levnější, méně kvalitní, velmi často nedostatečně zralé, dovezené ovoce. A to už samo o sobě naznačuje, že takový produkt nebude mít moc vysokou jakost a tudíž ani nebude nejzdravější. A to by mělo být pro nás při výběru nápoje pro malé dítě na prvním místě. Pro dítě je sladká chuť příjemná a od narození přirozená, proto ji preferuje a sladké bude vyžadovat. Jenže je tu malý háček. Stačí mu přirozená sladkost, kterou kvalitní výrobky dosahují využitím zralého ovoce a také díky  správné kombinaci různých ovocných druhů. Pokud ale od nejmenšího věku bude dostávat přislazované výrobky, později bude mít problém s akceptováním přirozené chuti ovoce, ale také s chutí i zeleniny či různých nedoslazovaných pokrmů. Kromě toho bude vyžadovat sladkosti, které pro jeho vývoj jsou de facto zbytečné a zdraví nijak neprospívají.  Navíc díky umělým cukrům získá falešný pocit sytosti a  nebude chtít jíst normální jídlo ve správný čas a ve správném složení. Dítě, v jehož jídelníčku je velké množství prázdných kalorií, je později obětí obezity, zubních kazů a mívá různé zdravotní problémy. Při nákupu ovocné šťávy proto bychom měli vždy kontrolovat složení na obalu. Pokud výrobek obsahuje cukr, bude to tam uvedeno (i když možná jen velmi malým písmem) a pokud ho nemá, je téměř jisté, že se tím výrobce také nezapomene pochlubit.

To, co je ve kterém nápoji, většinou napovídá i jeho název. Například když uvidíme nápis pomerančový džus, je pravděpodobné, že na vznik jednoho litru tekutiny bylo využito kolem dvaceti menších pomerančů. Pokud jde o nějaký pomerančový nektar, dá se předpokládat, že stejné množství vzniklo jen z poloviny ovoce a zbytek byl doplněn vodou a cukrem. A pokud jde o něco s různými zábavnými názvy, které se vyhýbají oběma výše uvedeným termínům, většinou litr takového nápoje potkal jen jeden pomeranč a někdy ani ne tolik (čest výjimkám, které pod vtipným názvem mají informaci, že jde o stoprocentní džus) a zbytek jsou kromě minerálky či sodovky a cukru navíc, často i nějaká aromata a také občas kyselina citronová. U stoprocentních džusů není až tak důležité, jestli vznikly z čerstvého ovoce nebo z koncentrátu. Jde-li totiž o druhý případ, tak přidaná voda jen doplní tu, která při jeho tvorbě byla odpařena. Pokud dítěti něco chceme koupit a nechceme mu tím ubližovat, je lepší během horkých dnů sáhnout spíše po balené vodě než po nějakém nápoji, který má nejasné a nebo naprosto jasné chemické složení.