Led 132017
 

Oxymel přelitý do tmavé láhveSlovo oxymel není v české kotlině příliš známé. Přitom se jedná o velmi starý přírodní lék, jehož původ můžeme vysledovat až do antického Řecka. Dohledáme ho i ve středověkých a renesančních lékopisech, takže se dříve musel běžně užívat i u nás. Zjednodušeně řečeno jedná se o směs jablečného octa s medem, kterou se podává pro posílení imunity a také jako lék na chřipku a různá virová onemocnění.

Potřebné suroviny

Variant receptů na oxymel je hodně. Liší se přidáním extra surovin pro silnější účinky nebo lepší chuť a také tím, jestli se med lije až do hotového macerátu nebo smíchá rovnou na začátku. My se podíváme na první verzi, ale každý si ji snadno může upravit na tu druhou. Samozřejmě budeme potřebovat nejdůležitější surovinu neboli jablečný ocet. Pokud možno by měl být nefiltrovaný a nepasterizovaný. Dále si ještě nachystáme jednu cibuli, kousek křenu a zázvoru, půl paličky česneku a jednu chilli papričku. Pro chuť i lepší účinky můžeme, ale nemusíme přidat ještě trochu rozmarýnu, skořice, kurkumy a pečlivě omytou a osušenou kůru z chemicky neošetřeného citronu. No a nakonec samozřejmě nemůže scházet med. Musí být kvalitní, proto se raději vyhýbáme jakýmkoliv směsím, na kterých je napsáno, že pochází z medů EU a mimo EU. Nejlepší bude přímo od včelaře. Někteří lidé dokonce doporučují pro zlepšení účinnosti oxymelu manukový.

Recept

Očištěnou zeleninu nakrájíme na tenké plátky, vše promícháme (pokud přidáváme i extra suroviny, tak ty přimícháme také) a naplníme do sklenice. Zalijeme jablečným octem a sklenici uzavřeme. Kvašení nebude probíhat nijak divoce, takže víčko můžeme v klidu utáhnout, ale pokud se někdo bojí výbuchu, lze je nechat i povolené. Odložíme na nějaké teplé místo na dva až čtyři týdny. Můžeme ale nemusíme zeleninu  průběžně promíchávat. Hlavní je, aby byla neustále zakrytá. Po uplynutí stanoveného období ocet přecedíme a vmícháme do něj med. Měla by ho být minimálně jedna pětina, ale oxymel můžeme v klidu udělat i sladší. Některé recepty dokonce doporučují poměry dvě ku třem, v tomto případě se můžeme řídit chutí. Přelijeme do lahviček z tmavého skla a uskladníme.

Dávkování

Jako prevenci podáváme lžíci až dvě léku denně. Posílí nám to imunitu a také pomůže zbavit organismus mnoha škodlivých látek. Můžeme ho pít čistý a nebo rozmíchat v studené nebo vlažné vodě. Při chřipce, nachlazení či kašli a rýmě podáváme stejné množství třikrát denně. Oxymel se v těchto situacích dá využít i zevně na masáže zad a hrudníku. Během větších mrazů stojí za to po návratu domů vmíchat lžíci do teplého čaje a rychle vypít. To samé bychom měli udělat i ve chvíli, kdy máme promrzlé nebo promoklé nohy.