Úno 222016
 

Pecky jsme zvyklí vyhazovat. Převážně jsou velmi tvrdé a i ty, které se dá nějakým způsobem rozkousat, mají většinou nepříjemnou hořkou chuť. Ale existují situace, kdy naše rozhodování, jestli něco budeme jíst a nebo to vyhodíme, by se nemělo opírat pouze o verdikt chuťových pohárků. To je právě případ pecky z avokáda, která je doslovně nabitá zdravím.

Ani pecka z avokáda se nedá jíst jen tak, nejdříve si z ní musíme připravit prášek. Je to velmi snadné. Po vykrojení ji opláchneme a necháme dva až tři dny vysušit. Pak už ji jen jedním úderem kladívka nebo paličky rozdrobíme na menší kusy a ty rozmixujeme (pokud nemáme mixér, můžeme ji co nejjemněji nadrtit v hmoždíři). Prášek z avokáda se většinou nejí samotný (má nahořklou chuť),  přidáváme ho do různých salátů, koktejlů a také do ranních jogurtů či musli. A proč bychom bychom to vlastně měli dělat? Podívejme se na sedm nejdůležitějších důvodů.

  1. Avokádová pecka je velmi dobrým zdrojem antioxidantů, které velmi výrazně posilují přirozenou obranyschopnost našeho organismu. Najdeme jich tam dokonce dvakrát více než je ve zbytku avokáda. Podle některých výzkumů může působit i jako prevence proti rakovině.
  2. Antioxidanty a další látky obsažené v pecce mají také silné protizánětlivé účinky, díky kterým pravidelná konzumace prášku může v některých případech urychlit proces uzdravování.
  3. Látky obsažené v tomto ovoci mají navíc antibakteriální a antivirotické vlastnosti, které nejvíc oceníme během sychravějších dnů od podzimu do jara.
  4. Pecka z avokáda může být velmi dobrým zdrojem luteinu. Tento karotenoid by neměl uniknout pozornosti všem, kteří mají problémy se zrakem a také lidem, co při práci u počítače hodně namáhají své oči.
  5. Avokádo díky vyššímu množství vitamínů (v pecce je to např. vitamín C) a minerálů (hořčík a draslík) zlepšuje činnost oběhové soustavy a částečně může chránit naše srdce před různými civilizačními chorobami.
  6. Prášek z pecky může být zajímavý i pro těhotné ženy, protože v avokádu se nachází vyšší množství kyseliny listové, která je velmi důležitá pro správný rozvoj miminka.
  7. Je to velmi dobrý zdroj vlákniny, v Jižní, Střední a Severní Americe se prášek v lidové medicíně doporučuje lidem, kteří mají problémy s trávením.