Dub 162013
 

Černý pepř připravený na drcení v hmoždířiPepř, koření původně pocházející z Asie, patří mezi nejstarší a nejpopulárnější dochucovadla. V kuchyni se s ním setkáváme už několik tisíc let. Do Evropy se dostal v dobách antiky, ale už dříve byl hojně využíván na Dálném Východě. Mnoho pokrmů si bez něj už ani nedokážeme představit, ale kromě své kulinární role, má nemalý význam i pro naše zdraví.

Pepř je plod rostliny, která se nazývá pepřovník černý. Sklízí se nezralé bobulky, které později prochází další úpravou. Proto rozlišujeme i několik druhů pepře. Zelený, vzniká po naložení nezralých plodů do různých nálevů nebo rychlým sušením. Pokud naložíme bobulky zralé, vznikne nám pepř červený. Bílý pepř jsou oloupané a vysušené zralé plody. A nejklasičtější černá varianta vzniká tak, že sklizené, nezralé ovoce se nechá fermentovat a poté vysuší. Kayenský pepř s pepřovníkem nic společného nemá, jedná se o papriku. Sečuánský či růžový také pochází z jiných rostlin.

Na pepři oceňujeme jeho aroma a specifickou štiplavost. Ale naší pozornosti by neměly uniknout ani vědecké rozbory, které zohledňují vliv tohoto koření na zdraví. Je prokázáno, že zlepšuje trávení, povzbuzuje chuť k jídlu a omezuje nadýmání. Navíc má mírné močopudné účinky a očišťuje močovou soustavu. Podrobnější bádání zjistila, že za mnoho z těchto pozitivních vlivů může alkaloid, který se nazývá piperin. Tato látka má navíc protizánětlivé a mírně anestetické účinky, zkoumá se i její vliv na artrózu a některé typy rakoviny. No a navíc pomáhá tělu vstřebávat selen, vitamíny ze skupiny B a beta karoten. Další vědecké analýzy naznačují, že pepř hraje velkou roli v zdravosti indické kuchyně – je to nejčastěji konzumovaný antioxidant v Indii.  Zkoumá se také přímý a nepřímý vliv tohoto koření na naše srdce a psychiku (vypadá to, že může zlepšit koncentraci a má mírné antidepresivní účinky).

Pro domácí lékárnu si můžeme připravit dva lidové přípravky. Jeden z nich, který používáme jako mazání proti bolesti, vyrobíme tak, že dvacet lžiček koření nasypeme do půl litru lihu a necháme louhovat dva dny. Na horečku se zase v lidové indické medicíně používá pepřový vývar. Ten si vyrobíme tak, že do půl litru vody nasypeme po dvou lžících pepře a cukru a tekutinu vaříme tak dlouho, dokud se nám nezredukuje na polovic. Léčivo se podává po lžičkách.

Samozřejmě každá růže má trny. Ani pepř není vhodný pro každého. Nedoporučuje se lidem, kteří mají potíže s ledvinami a také těm, které trápí nějaké závažnější problémy s trávicím systémem. A protože dokáže povzbuzovat chuť k jídlu, tak není příliš  vhodný v situaci, kdy se snažíme shodit nějaká nadbytečná kila.