Bře 312015
 

Naprostá většina lidí jí z pomeranče jen příjemně sladkokyselou dužinu a zbytek převážně považuje za nedobrý hořký odpad a automaticky ho vyhazuje do koše. Je to trochu škoda, protože pomerančová kůra může být zdrojem velkého množství zdraví prospěšných látek.

1. každý, kdo přemýšlí o hubnutí, by měl také popřemýšlet o tom, jestli svůj jídelníček neobohatí o onu bílou slupku, která obaluje dužinu (odborně se jí říká albedo). Obsahuje velké množství pektinu, který skvěle zahání pocit hladu, urychluje spalování tuku, reguluje uvolňování cukru do krve a zlepšuje celkovou činnost trávicí soustavy.

2. albedo nám může také velmi dobře pomoci při problémech s trávením. Po přejedení trocha kůry může žaludku a střevům výrazně lépe pomoci než nějaké pilulky a nápoje z lékárny. V přiměřeném množství snižuje potíže se zácpou a větry.

3. kůra je také užitečná pro všechny, kteří mají problém s vysokou hladinou cholesterolu. Je to mimo jiné i díky již zmíněnému pektinu, který zpomaluje vstřebávání cholesterolu, navíc ruku k dílu v tomto případě přiloží i hesperidin.

4. pomerančová kůra může pomáhat i při problémech s kašlem, zánětem průdušek, chřipkou a také astmatem. Látky, které obsahuje, pomáhají při odkašlávání.

5. existují výzkumy, které naznačují, že pravidelná konzumace albeda může snižovat riziko onemocnění rakovinou plic a kůže. Není to ještě naprosto jednoznačně dokázané, ale rozhodně zvýšený přísun flavonoidů a vitamínu C nikomu neuškodí.

6. v kůře je velmi vysoký obsah vitamínu C a A, proto může pomoci při zvyšování imunity a také při boji s různými infekčními chorobami. Prevence je samozřejmě nejlepší, ale když už nás trápí nějaká nemoc, můžeme si sušenou kůru přidávat do teplého čaje. Uleví se nám.

7. pomerančová kůra může pomoci i naší kráse. Albedo pomáhá přirozeně vybělit zuby – stačí jím jednou denně potírat sklovinu. A když ho budeme žvýkat, pomůže nám i s nepříjemným zápachem z úst.

Poznámka na konec: Samozřejmě nesmíme zapomínat na to, že pomeranče bývají chemicky ošetřované a proto z těch koupených v obyčejném obchodě můžeme jíst jen albedo. Jestliže nakupujeme ovoce z nějakého bioobchodu, kde prodejce garantuje, že se plody nedostaly do kontaktu s chemií, lze po pořádném vydrhnutí využít všechno.