Čvn 232014
 

O užitečnosti magnesia asi nikdo nepochybuje. Kdo by čirou náhodou někdy zapomněl, tak mu to velmi rychle připomenou všudypřítomné reklamy zdůrazňující potřebu pravidelného přísunu tohoto minerálu. K předávkování hořčíkem nedochází až tak často, ale právě díky onomu neustálému marketingovému tlaku a obohacování různých potravin, neměli bychom takové riziko úplně bagatelizovat.

Příznaky předávkování hořčíkem nejsou jednoznačné. Mohou se objevit problémy s dýcháním, nízký tlak, srdeční arytmie, omdlévání a nebo celková slabost. Nejsou vyloučené ani silnější průjmy, organismus má také výrazně sníženou schopnost vstřebávat vápník a s tím se samozřejmě spojují i další zdravotní potíže.

Nejčastěji se předávkování objevuje v situaci, kdy v rámci léčby musíme ještě přijímat nějaké přípravky, které obsahují zvýšené množství magnesia a ještě k tomu jsme sami sobě lékařem a pijeme různé minerální vody, jíme potraviny s vysokým obsahem tohoto minerálu* a ještě máme lékárničku nacpanou různými  volně dostupnými potravinovými dodatky, které, jak jinak, obsahují hořčík.

Ale někdy příčiny mohou být i zdravotního rázu. Ve chvíli, kdy máme nějaké problémy se štítnou žlázou, může se stát, že naše ledviny nezvládnou dokonale svou funkci a nebudou schopny vylučovat nadměrné množství hořčíku z těla. Příliš moc magnesia se může objevit také v situaci, kdy organismus bojuje s rakovinou. U dětí nejčastěji dojde k předávkování hořčíkem v situaci, kdy mu podáváme místo obyčejné vody nějakou hodně obohacenou minerálku (všechny tyto nápady je lepší předem probrat s pediatrem, protože malé ledviny nejsou příliš výkonné).

Předávkování hořčíkem by měl samozřejmě řešit lékař, ale pokud příznaky nejsou příliš silné (v některých případech může člověk dokonce upadnout do kómatu), nejpravděpodobnější léčbou bude zastavení přísunu magnesia a případná úprava jídelníčku.

* je užitečné mít alespoň obecný přehled o potravinách, které mají více hořčíku. Za zmínku stojí kakaový prášek, slunečnicová semínka, mandle, pistáciové ořechy, pohanka, fazole, hořká čokoláda, lískové oříšky, ovesné vločky, tmavá rýže, zelená petrželka, žitný chléb, banán, gouda, uzené makrely, losos, maso (po tepelné úpravě) nebo brokolice.