Dub 282015
 

Pod slovem povzbuzující nápoje si většina lidí automaticky představí kávu, kolu nebo nějaký energetický drink. Druhá a třetí tekutina to je čistá chemie, první sice přírodní původ má, ale zase obsahuje větší množství kofeinu, který není pro každého vhodný. Přitom se dá sáhnout i po naprosto přírodních nápojích, které může pít skoro každý.

1. v jarním období (zhruba do konce května) je jedním z nejlepších povzbuzujících nápojů kopřivová šťáva, kterou získáme odšťavněním listů a smícháním s vodou v poměru jedna ku pěti. Povzbudí a navíc pomůže s očistou organismu. Dá se dělat až do podzimu, ale starší rostliny mají trochu slabší účinky.

2. na jaře je výtečných povzbuzujících nápojů více. Fenomenální účinky má i čerstvá březová šťáva. Kromě energetického kopance tento nápoj tělu dodá i spoustu zdraví prospěšných látek a navíc posílí celkovou imunitu organismu.

3. mladý ječmen se v posledních letech stal hitem. Oprávněně. Je to spousta vitamínů i minerálů, obsahuje chlorofyl a zlepšuje tvorbu hemoglobinu. No a samozřejmě má dobré povzbuzující účinky.

4. od jara do podzimu si můžeme užívat pampelišku. Když její lístečky rozmixujeme s trochou kefíru, jogurtu či podmáslí, výsledkem bude opravdová energetická bomba, která navíc pomůže s očistou organismu a při pravidelném popíjení nám zlepší celkovou fyzickou kondici. Nápoj je možné jemně ochutit medem.

5. celoročně si každý den můžeme dopřát velmi jednoduchý povzbuzující nápoj, který připravíme tak, že vymačkáme čtvrtku až půlku (podle velikosti) citronu do skleničky vody a jemně osladíme. Kromě dodání tělu dávky energie povzbudíme také náš imunitní systém.

6. temnoplodec nazývaný také aronie či černý jeřáb u nás moc známý není. Rostlina pochází ze Severní Ameriky a jejich zajímavých vlastností si všimli už indiáni. Podle nich dodávala sílu, rychlost a dlouhověkost. Pokud máme přístup k ovoci, je dobré pít půl sklenky šťávy denně.

7. pro změnu z Jižní Ameriky se k nám vozí yerba mate. Je to velmi dobrý povzbuzující nápoj, který zlepšuje náladu a navíc obsahuje cenné antioxidanty, vitamíny i minerály. Vadou je jistý obsah kofeinu, i když většina lidí ho snáší výrazně lépe než ten, co je obsažen v čaji či kávě.