Kvě 162012
 

Chřipka je jednou z nejčastěji zmiňovaných nemocí. Často se docela svobodně zaměňuje s jinými podobnými chorobami, které mají podobné příznaky, často také mutuje a má své další a další verze. Říká se také, že neléčená chřipka trvá týden a léčená jen sedm dní.  Ale i pokud bychom toto lidové rčení vzali za naprosto pravdivé, tak léčba může spočívat i v zmírnění nepříjemných důsledků. A to přírodní prostředky docela dobře dokážou.

Chřipku většina lidí považuje za naprostou banalitu. Ale není tomu tak, některé epidemie měly opravdu drastický dopad, ta která přišla po první světové, měla více objetí než celý obrovský válečný konflikt.  Proto i tolik poplachu, když se objeví nové mutace. Obecně jde o velmi nakažlivou nemoc, která se šíří vzdušnou cestou – nakazit se člověk může jak přímým kontaktem, tak pobytem ve stejné místnosti jako nemocný. Inkubační doba je velmi krátká, většinou je to méně než tři dny. Den před vypuknutím chřipky na plno, člověk má většinou nějaký divný pocit v krku, knedlík, případně i nějaké škrábání. Dalšími příznaky jsou zimnice, mrazení, rychlý nástup vyšších teplot, bolest svalů či kříže nebo bolení hlavy – často se tyto příznaky objevují souběžně.  U dětí se také objevuje krvácení z nosu nebo různé žaludeční problémy jako průjem nebo zvracení. Velmi rychle po vypuknutí se také může objevit suchý kašel. Hlavní nápor nemoci trvá do tří dnů, poté se člověk začne pomalu zotavovat, ale má většinou pocit velké únavy a kašel, někdy i rýma, ještě přetrvává. Hodně lidí chřipku přechází, zvláště pokud probíhá jemněji, ale tento postup je velmi riskantní a dlouhodobě může vyvolat velmi závažné srdeční problémy.

Během nemoci je dobré svou dietu obohatit o cibuli, česnek, kysané zelí, mrkev, papriku, maliny a lískové ořechy. Teplé pokrmy je dobré více kořenit zase česnekem a také majoránkou. Obecně se hodí zvýšit příjem vitamínu C, ale není nutno to zase úplně přehánět, protože stejně tělo je schopné vstřebat pouze omezenou dávku. Jak už bylo zmíněno výše, chřipku není dobré přecházet, naopak při její léčbě je dobré udržovat klidový režim, nejlepší je ležet v posteli a hodně spát a odpočívat, aby tělo mohlo vydávat většinu svých sil na boj s onemocněním. Pokud se potřebujeme ještě navíc potit, tak je nejlepší na to používat přirozené prostředky jako je například čaj ze řebříčku, bezu nebo zázvoru (u bylinek stačí zalít lžíci sušené drogy vroucí vodou a nechat patnáct minut louhovat, u kořene nakrájíme na plátky přibližně centimetr a také louhujeme). První den, kdy ještě nemoc nevybuchla, ale jen cítíme bolest v krku, je dobré velmi výrazně zvýšit příjem tekutit a také případně zalít v hrnečku po lžičce světlíku a šalvěje a vypít.

Během léčby chřipky je dobré pít silnou bylinkovou směs, kde se kombinují zdravé účinky většího množství rostlin. Smícháme padesát gramů proskurníku a meduňky, přidáme k nim po pět a dvaceti gramech lípy, podbělu, heřmánku, světlíku, šalvěje, pýru, jitrocele a ještě zamícháme dvacet gramů máty a bezu. Bylinky si uvaříme vždy před pitím tak, že jednu lžičku směsi zalijeme šálkem vody, uvedeme do varu a poté vaříme tři minuty. Přecedíme a co nejteplejší vypijeme. Léčbu opakujeme třikrát denně, až dokud chřipka neustoupí.