Pro 052016
 

Jedlé kaštany v přepravceJedlé kaštany, čili plody kaštanovníku setého, jsou v téměř celé Evropě známá a oblíbená pochoutka. I v naší zemi mají nemálo příznivců, i když většina lidí si je dopřává jen během adventu, kdy se prodávají na většině vánočních trhů. Ale vlastně neexistuje žádný důvod, proč bychom tuto zdravou lahůdku neměli jíst častěji. Stačí jen vědět, jak na to.

Proč jíst jedlé kaštany

Samozřejmě jedním z důvodů, proč bychom je měli jíst, je jejich skvělá chuť. Jenže přeci jen tématem těchto stránek není gurmánské potěšení a navíc chuťové zážitky jsou záležitost hodně individuální. Tady se věnujeme spíše zdraví. A i z tohoto hlediska jsou jedlé kaštany velmi zajímavé. Jsou dobrým zdrojem energie a zároveň mají hodně vlákniny, takže nás dovedou celkem snadno zasytit. Kaštanová mouka neobsahuje lepek, takže může alergikům zajímavě obohatit jejich jídelníček. Jedlé kaštany jsou navíc velmi dobrým zdrojem vápníku, draslíku a hořčíku a také obsahují různé vitamíny. Zajímavý je relativně vysoký obsah céčka, najdeme v nich také béčko a áčko. No a nemůžeme zapomenout ani na přítomnost kyseliny jablečné, lecitinu a nenasycených tuků. Ve středověku je lékaři doporučovali při potížích se slinivkou, slezinou i játry, léčit měly i bolesti hlavy či potíže s únavou, stresem, pamětí a koncentrací. Velkým příznivcem léčby jedlými kaštany byla slavná lékařka a mystička Hildegarda z Bingenu známá také jako Sybila Rýnská.

A jak je vlastně jíst

Začneme samozřejmě nákupem. Při vybírání dáváme pozor, aby plody kaštanovníku měly hezkou lesklou barvu, nebyly duté a také na nich nesmí být náznak nějakých plísní. Doma je můžeme uvařit, upéct nebo upražit. Před přípravou je omyjeme a na vrchní vypouklé části každý kaštan nařízneme do kříže. Pokud je chceme uvařit, stačí je pak hodit do vroucí vody a dvacet až třicet minut povařit. Podle toho, jestli je používáme dál jako surovinu na vaření různých lahůdek a nebo je budeme jíst rovnou, vodu lze i osolit a případně ještě ochutit bobkovým listem nebo jiným kořením. Při pečení naříznuté kaštany rozložíme na plech (můžeme je před tím na hodinu namočit do vody, ale není to nutné) a při teplotě přibližně dvě stě stupňů je pečeme asi dvacet minut. Neměly by nám zčernat. Před podáváním jedlé kaštany trochu necháme vychladnout, ale jíst bychom je měli pokud možno teplé. Plody loupeme – jí se jen dužina, kterou lze také umlít a usušit na mouku. Pro přípravu kaštanů existují i speciální pražící pánve – s tímto způsobem se setkáme asi nejčastěji na různých vánočních trzích.