Rajčatová šťáva – účinky na zdraví

Vychlazený rajčatový džus dodá tělu spoustu energie a je zdravý - credit Pixabay by eatde

Rajčatová šťáva nemusí být jen součástí oblíbené Krvavé Mary a nebo tím nejlepším vyprošťovákem po velmi bujarých celonočních oslavách. Tento nápoj si zasluhuje mnohem více naší pozornosti, protože má opravdu blahodárné účinky na lidské zdraví. Kromě jiného působí jako prevence proti různým závažným onemocněním.

Podle britských vědců rajčatová šťáva může dokonce být skvělou a plně přírodní náhražkou různých sportovních nápojů, které si dopřávají lidé po a nebo během nějaké náročné sportovní aktivity. Lidé, kteří si dopřejí skleničku kvalitního červeného moku získají energii zpět mnohem rychleji než ti, kteří po cvičení sáhnou po nějaké lahvičce s chemickým koktejlem. Hlavní roli v tomto případě hraje karotenoid lykopen, jemuž rajčata vděčí za svou sytě červenou barvu.

Lykopen nepůsobí jen jako energetická bomba po cvičení. Má velkou roli v ochraně našeho organismu před různými problémy spojenými se srdcem či krevním oběhem obecně. Také účinkuje jako prevence proti vzniku rakoviny. Jak ukázaly výzkumy, každodenní pití šťávy snížilo riziko rakoviny prsu, díky zvýšení hladiny adiponektinu. Navíc tento hormon reguluje množství tuku v organismu a tak pomáhá bojovat proti obezitě.

Kromě toho rajčatová šťáva má vyšší obsah draslíku a hořčíku, které jsou důležité pro správnou činnost srdečního svalu a také nervové soustavy. Z dalších minerálů obsažených ve šťávě stojí za zmínku železo, zinek, fosfor, měď a mangan. Vitamíny A a B zvyšují odolnost organizmu a zpomalují stárnutí. Vitamín C také posiluje imunitu a navíc urychluje rekonvalescenci a zlepšuje hojení ran. Vitamín E prospívá kůži a chrání nás před vznikem vrásek. Rajčatová šťáva obsahuje i kyselinu listovou – ta se velmi doporučuje ženám během těhotenství.

Účinky rajčatové šťávy jsou silnější než samotných rajčat (mimo jiné proto, že tepelně upravená rajčata mají větší množství lykopenu a šťávy jsou obvykle pasterované). Samozřejmě podmínkou je nákup kvalitního nápoje od důvěryhodného výrobce. Při výběru si hlavně musíme dát pozor na obsah soli. Pokud je jí ve šťávě příliš mnoho, nejvýznamnější účinky na zdraví se de facto anulují.