Zář 082014
 

Brusinka v lese na keříčku čeká na utrhnutí a zpracování na sirupVyužití brusinek v českých domácnostech není příliš široké. Samozřejmě, správná svíčková omáčka se bez nich neobejde a leckde se ještě zobou tyto plody v sušené podobě a poslední dobou jsou oblíbené různé džusy s jejich výtažkem, ale to bude asi tak všechno. Přitom celkem snadno si můžeme připravit i brusinkový sirup, který celoročně může obohacovat nejen naše chuťové pohárky, ale také ho lze využít i jako domácí lék. Podívejme se na dva recepty, jak při jeho vaření postupovat.

1. recept: Připravíme si kilogram brusinek a kilogram cukru. Ovoce pořádně umyjeme, probereme, odstraníme shnilé plody a necháme okapat. Pak je pořádně promícháme s cukrem a odložíme někam na chladnější místo na dvacet čtyři hodin. Další den do hrnce nalijeme vodu. Její množství závisí na tom, jak hustý chceme mít sirup – někdo preferuje hodně tekutý, druhý má raději rosol, který se mu klepe na lžičce. Pro ty, co dělají brusinkový sirup podle tohoto receptu poprvé, je nejlepší použít přibližně tři čtvrtě litru vody a příště se rozhodnout podle výsledku. Ale vraťme se zpět k přípravě. Všechno zamícháme, uvedeme do varu, necháme na plném ohni bublat pět minut, odstavíme ze sporáku a po vychladnutí proces zopakujeme znovu a pak ještě jednou – ve všech krocích raději ještě při varu brusinkový sirup promícháme, aby se náhodou nepřipálil. Po třetím vaření přecedíme horkou tekutinu do předem připravených lahví a pečlivě zavíčkujeme.

2. recept: Nachystaný kilogram brusinek zalijeme třemi skleničkami vody (mělo by to být přibližně šest deci), dáme na sporák a zprudka za občasného promíchání vaříme tak dlouho, dokud nezměknou. Pak je odložíme na dvacet čtyři hodin do chladu a po uplynutí této doby je přecedíme přes gázu, z té vymačkáme všechnu šťávu, rozmícháme ji s půl kilogramem cukru, necháme přejít varem a horký brusinkový sirup rozlijeme do vyvařených lahví a sklenic. Ty samozřejmě po zavíčkování ještě uskladníme do tmy a chladu.

A k čemu se nám doma brusinkový sirup hodí? Samozřejmě má skvělou chuť, můžeme jím doladit různé nápoje a čaje, ale z tohoto důvodu bychom tady o něm asi nepsali. Je velmi vhodný, podobně jako sušené plody a šťávy, při různých zánětech močového měchýře a cest – konec konců je to výtažek toho nejlepšího z ovoce, který najdeme i v moderních lécích určených na tyto problémy. V takové situaci ho popíjíme třikrát denně. Kromě toho ho můžeme pravidelně podávat i na posílení imunity, při různých chřipkách a nachlazeních a také lžička brusinkového sirupu před jídlem může pomoci při problémech s nechutenstvím.