Srp 242013
 

Tofu je sýr ze sojového mléka. Byl vynalezen v Číně před více než dvěma tisíci lety a patří k základním surovinám tamější kuchyně. Neobsahuje laktózu, je dobrým zdrojem železa, vápníku, fosforu, draslíku, sodíku, vitamínů A a E, aminokyselin, nenasycených tuků, lecitinu a kyseliny linolové. Recept na domácí výrobu tofu není nějak moc složitý, ale bude vyžadovat od nás trochu času a více pečlivosti. Odměnou bude dokonale ekologický bio produkt, u kterého perfektně známe složení.

1. na jeden den namočíme pořádně propláchnuté sojové boby do studené vody a necháme stát v pokojové teplotě. Musíme si dát pozor na výběr suroviny, starší zrna jsou hořká a nedobrá, vybíráme takovou sóju, která je hladká, nerozdělená a má hezkou světle béžovou barvu.

2. druhý den boby propláchneme a ještě jednou pro jistotu probereme a zbavíme se všech ošklivých. Přilijeme vodu v poměru přibližně jedna ku deseti, čili na sto gramů sóji zhruba jeden litr vody. Vše dokonale rozmixujeme dohladka.

3. kašičku dáme na sporák a za neustálého míchání ji uvedeme na malém plamínku těsně pod bod varu.

4. vše přecedíme přes gázu a získáme čiré sojové mléko. Zbylou drť pořádně vymačkáme – říká se jí okara a lze z ní připravit různé chutné recepty, jako například sojové karbanátky nebo různé koláčky.

5. sojové mléko vrátíme na sporák, vymačkáme si jeden citron  (přidávají se i jiná srážedla, v mnoha receptech na tofu můžeme narazit na sádru a není to žert – funguje velmi dobře a má tu výhodu, že nenechává žádnou příchuť) a ve chvíli, kdy se nám vše začne začne vařit, přilijeme šťávu (je lepší začít s poměrem lžíce na jednu sklenici bobů, aby tofu nebylo příliš kyselé) a hrnec odstavíme.

6. v mléku by se měly postupně začít vytvářet chuchvalce a to je právě ono vytoužené domácí tofu. Pokud se nám mléko sráží málo, přidáme ještě trochu citronové šťávy, kterou opatrně vmícháme tak, abychom nerozbili to, co plave na hladině. Celý proces by se měl odehrávat v teple a trvá přibližně pět až deset minut.

7. nakonec už jen vše znovu přecedíme přes gázu nebo jemné síto, tofu necháme vykapat a můžeme ho začít používat a nebo ho ještě vylisujeme.