Bře 152013
 

Pečený čaj je velmi zajímavý způsob jak uchovat chuť a částečně i účinky různého ovoce po celý rok. Pozor, s čajovníkem nemá nic společného, tento tradiční recept pochází z kuchyní našich praprababiček, pro které nápoj z daleké Číny byl cenově nedostupný.  Možná to není přímo lék, ale během chladnějších večerů nás ovocný čajík dokáže krásně rozehřát a povzbudit.

1. na tento recept si připravíme dvě kila směsi oblíbeného ovoce. Velmi chutná jsou jablka, ostružiny, maliny, borůvky (které dokážou náš pečený čaj opravdu hezky obarvit – použít se dá i zmražené), hroznové víno nebo broskve. Toto ovoce je tradiční, ale můžeme přimíchat i trochu exotiky, dnes se velmi často doporučují citrusy (někdo je má rád i s malými kousky dobře očištěné kůry), vhodný je též ananas nebo kiwi. Ovoce velmi pečlivě omyjeme, většinu je užitečné i nakrájet a podle potřeby vypeckovat nebo odstranit jadřinec – někteří lidé dělají pečený čaj jen z drobných plodů, které není nutno krájet.

2. ovoce nasypeme do nějaké mísy a zasypeme přibližně šesti sty gramy cukru (lepší je přírodní). Později podle zkušenosti a chuti budeme sladkost upravovat, obvyklý rozptyl, ze kterého vychází i tento recept, je mezi půl až tři čtvrtě kilogramem cukru na dvě kila ovoce. Přidáme trochu anýzu, hřebíčku a mleté skořice (někdo dává navíc i badyán a nebo vynechává anýz), vše pořádně promícháme a přeložíme do hlubokého pekáče.

3. troubu rozehřejeme na dvě stě stupňů, dáme do ní pekáč a za občasného promíchání pečeme ovoce přibližně čtyřicet minut – pět minut před koncem můžeme vmíchat trošku rumíku nebo tresti pro vůni.

4. v mezičase si nachystáme sklenice a víčka – dokonale je umyjeme a vysušíme, ideální je je krátce vyvařit, abychom měli opravdu jistotu, že jsou perfektně čistá. Na uvedené množství ovoce budeme potřebovat tři až čtyři litry prostoru ve sklenicích. Pečený čaj vyndáme z trouby a horkou tekutinu i s ovocem rychle přeložíme do sklenic, které ihned zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru. Když vychladnou, postavíme je normálně a uložíme do chladnějšího tmavého místa.

5. pečený čaj servírujeme tak, že přibližně dvě lžíce ovoce i se šťávou dáme do skleničky a zalijeme vroucí vodou. Dobrou chuť. Sklenice po otevření musíme držet v lednici.

Máte nějaký svůj vlastní zajímavý recept na tuto zdravou pochoutku? Dejte vědět v diskusi níže.