Pro 042013
 

Tekuté mýdlo čím dál tím víc vytlačuje klasiku z našich koupelen. Jednoduše se používá, nešpiní tolik umyvadlo, nerozbahní se a také velmi dobře myje. Toho využívají i obchodníci, kteří si za ně účtují výrazně více, než je stojí suroviny. Přitom výroba domácího tekutého mýdla není nějak složitá. Níže se podívejme na tři různé recepty.

Zhotovení prvního bude nejjednodušší a skoro nic nebudeme muset kupovat. Budeme potřebovat padesát gramů marseillského (nebo jiného kvalitního jádrového) mýdla a půl litru horké vody. Kostku nastrouháme na jemném struhadle a vločky nasypeme do nějaké větší sklenice. Pak už je stačí jen zalít horkou vodou, přibližně tři dny počkat a můžeme ho začít používat – kvalitní mýdlo by se mělo rozpustit samo, pokud se tak nestane do dvaceti minut tak ho ještě rozmícháme do dokonalého rozpuštění. Pokud by nám s postupem času začalo na povrchu mírně tuhnout, stačí ho jen rozkvedlat.

Při výrobě druhého typu budeme potřebovat ještě navíc glycerin, ale při výběru tuhého mýdla pro základ je celkem jedno, po jakém sáhneme. Jednu sklenici nastrouhaných mýdlových vloček zalijeme deseti skleničkami vody, přidáme lžíci glycerinu a dáme na středně nastavený vařič. Ohříváme za stálého míchání přibližně tři minuty, když se nám vše dokonale spojí, můžeme hrnec sundat ze sporáku a tekuté mýdlo necháme vychladnout. Pak už stačí tekuté mýdlo přelít do vhodných dávkovacích lahviček s pumpičkou a máme hotovo.

Třetí typ je pracovně nejnáročnější, ale finančně nás výsledek také vyjde výrazně lépe, než cokoliv kupovaného (možná nějaké bezejmenné tekuté mýdlo z tržiště by v tomto případě bylo levnější, ale tam nikdo neví, z čeho bylo vyráběné a jestli nebude škodit naší pleti). Nachystáme si půl skleničky nastrouhaného jádrového mýdla, půl skleničky ovesných vloček, čtyři lžičky kvalitního panenského oleje (olivový, kokosový, jojobový nebo i avokádový), čtvrt lžičky kyseliny citronové, třicet kapek vonné silice podle obliby (není nutná). Ovesné vločky zalijeme třemi skleničkami vroucí vody a necháme namočené dvě hodiny. Poté je přecedíme přes gázu a tu ještě vymačkáme. Do vzniklé tekutiny vmícháme nastrouhané mýdlo, přidáme silici, kyselinu citronovou a za stálého míchání ohříváme, dokud se nám vše skvěle nespojí.  Po vychladnutí vše přelijeme do lahviček. Pokud se nám tekuté mýdlo zdá příliš tuhé, tak během ohřívání přidáme ještě trochu vody – maximálně do poměru jedna ku deseti, čili v tomto případě ještě tak půl druhé skleničky. Kyselina citronová také není nutná, ale v tom případě raději si udělejme menší porci a přechovávejme je v chladu.