Čvn 262015
 

I obyčejný kvalitní med je velmi zdravý. Obsahuje mnoho prospěšných látek, má antibakteriální účinky, zlepšuje trávení, přidá energii, dokonce se ho dá užívat i zevně při péči o pleť, menších zraněních či kožních problémech. Jeho účinky lze zesílit i správnou kombinací různých léčivých rostlin. Podívejme se na to, jak se bylinkové medy vyrábí a na několik nejobvyklejších receptů.

Princip výroby je velmi snadný. Připravíme si sušené bylinky a med v poměru dvě až tři ku jedné ve prospěch medu. Byliny velmi jemně rozdrtíme na prášek – pokud používáme hmoždíř nebo mlýnek, děláme si často pauzy, abychom je nespálili a tím nezničili jejich léčivé účinky.  Větší kousky stonků vyhodíme. Med ohřejeme na maximálně čtyřicet stupňů* a nalijeme ho pak na byliny, které jsme dali do vyvařené a vysušené sklenice, zavíčkujeme a napíšeme si název směsi a také datum výroby. Odložíme na dva týdny na nějaké chladnější tmavé místo. Po uplynutí této doby můžeme bylinkový med začít používat jako lék. Při zdravotních problémech podáváme jednu lžičku ráno a druhou večer, můžeme med také rozmíchat ve sklenici vlažné vody s čerstvě vymačkanou čtvrtkou citronu – večerní porci je dobré dát do vlažného mléka (samozřejmě tam už citron nepatří).

Recepty:

1. bylinkový med proti angíně a kašli – 1 díl tymiánu, 1/2 dílu máty, 1/2 dílu meduňky, 1/2 dílu pískavice

2. bylinkový med proti nachlazení a chřipkám – 1 díl květu černého bezu, 1 díl rozmarýnu, 1/2 dílu meduňky, 1/2 dílu zázvoru

3. bylinkový med na trávení a žaludeční problémy – 1 díl bazalky, 1 díl heřmánku, 1/4 dílu skořice, 1/4 dílu kardamomu, 1/4 dílu kurkumy (můžeme také vytvořit variantu jen se sušenou mátou bez dalších bylin a koření, která kromě zlepšení trávení také podporuje práci žlučníku a jater)

4. bylinkový med na posílení imunity a odkašlávání– 1 díl jitrocelových listů

Schválně nikde není uvedená přesná gramáž, protože jak už bylo napsáno výše, celkovou porci čerstvých bylin smícháme s dvojnásobným až trojnásobným množstvím medu. A kolik léku si kdo bude chtít doma připravit, to už je jen a jen na něm.

* pokud máme med dokonale tekutý, ohřívat ho nemusíme, i když podle mnoha lidových léčitelů se mírným ohřátím uvolní více léčivých látek z bylin – jen musíme být extrémně opatrní, abychom přílišnou teplotou nezničily léčivé účinky samotného medu.