Pro 142012
 

Játra v našem těle mají přes pět set různých velmi významných funkcí. Když začnou hůře pracovat, začne se to výrazně odrážet na našem zdraví. Bohudík mají velmi dobrou schopnost regenerace, i když jejich výdrž samozřejmě není věčná. Proto je dobré tuto přirozenou vlastnost jater občas podpořit a to pokud možno přírodním způsobem, čili silou správně vybraných potravin a bylinek.

Pokud už máme zdravotní problémy, nejlepší je konzultovat vše se svým lékařem, který případnou dietu přizpůsobí potřebám našeho těla a všem neduhům, které nás trápí. Ale posílit schopnost regenerace jater můžeme i v situaci, kdy s nimi sice ještě nemáme problémy, ale víme, že by se mohly v bližší či vzdálenější budoucnosti objevit. To je případ, kdy zjistíme, že náš jídelníček nebyl dlouhodobě příliš vhodný, nebo když máme nějakou delší léčebnou kůru, při které dostáváme do sebe velké množství léků a nebo samozřejmě i tehdy, když jsme příliš holdovali alkoholu. Obecně je dobré zvýšit podíl ovoce a zeleniny, pravidelně si přidávat olivový olej, nesmíme zapomínat ani na pohyb a sluníčko a také musíme pravidelně pít.

Potraviny podporující proces regenerace:

– bílé pečivo, suchary, omezené množství pečiva grahamového
– krupicová kaše, rýže, drobné těstoviny
– nízkotučné mléko, kefír, jogurt, nízkotučné tvarohy
– vaječné bílky (je možno jíst v omezeném množství i celá vajíčka)
– libové telecí a hovězí, kuřecí a krůtí prsa bez kůže, libové vepřové, ryby s nižším obsahem tuku, netučné nekořeněné uzeniny ve velmi omezeném množství
– olivový, slunečnicový, řepkový, sojový a kukuřičný olej, kvalitní margarín, omezené množství másla (tuky ale přidáváme až do hotových jídel, nesmažíme, neopékáme na nich)
– brambory vařené i šťouchané, lehce připravená bramborová kaše
– vařená zelenina – mrkev, špenát, červená řepa, mladý hrášek, mladá fazolka, syrová zelenina – salát, oloupaná rajčata, mrkev
– ovoce obecně musí být sezónní, zralé, bez pecek a oloupané, obecně jsou vhodné jahody, meruňky, broskve, maliny, pomeranče a banány
– menší množství přírodního cukru, med, kompoty, džemy a marmelády bez peciček
– kopr, kmín, bazalka, tymián, libeček, rozmarýn, vanilka, hřebíček, skořice
– slabší čaj, ovocné čaje, šťávy z ovoce i zeleniny, voda

Potraviny, kterým bychom se během regenerační kůry jater měli spíše vyhýbat:

– celozrnné pečivo, croissanty, celozrnné těstoviny, rýže natural, kroupy
– plnotučné mléko, tučné tvarohy, sýry – včetně plísňových, tavených a nebo i Fety
– větší množství žloutků
– obecně jakákoliv tučná masa včetně ryb a naprostá většina uzenin a masných polotovarů
– sádlo, slanina, ztužené tuky, lůj
– smažená úprava brambor včetně bramboráků
– košťálová zelenina, paprika, pažitka, cibule, ředkvičky, kukuřice, okurky jakákoliv zelenina nakládaná do octa nebo obalovaná a smažená, luštěniny
– nezralé ovoce, sušené ovoce, ořechy, hrušky, švestky, třešně, angrešt
– čokolády, sladkosti obsahující kakao a také tuk či ořechy
– pikantní koření, ocet, hořčice, křen
– káva, čokoláda (k pití), alkohol

Některé potraviny, kterým bychom se měli vyhýbat, asi část lidí překvapí. Nabízí se automaticky připomínka, vždyť to či ono je přeci velmi zdravé. Jenže pokud chceme podpořit proces regenerace jater, tak je musíme co nejméně zatěžovat. A část zdravých jídel přeci jen naši „továrnu“ při zpracovávání hezky potrápí. A v tomto konkrétním případě je to základní negativum.

A jaké bylinky by nás měli při léčebné kůře provázet? Samozřejmě je to klasika všech klasik, kterou vám potvrdí libovolný lékař, neboli ostropestřec mariánský. Ten by měl být každodenní samozřejmostí pro všechny, co se do regenerace či možná spíše posílení jater pouští. Kromě toho můžeme, po konzultaci s lékařem, vyzkoušet také podpůrnou kůru, kde využijeme listy kopřivy, meduňky, břízy, borůvky, kořen pýru, pampelišky, omanu květ smilu písečného a kůra krušiny olšové.