Srp 092012
 

Ošklivý zápach z úst je nepříjemnost, se kterou jsme se určitě setkali u mnoha lidí a je také možné, že občas trápí i nás. Halitóza (či halitosis, jak se tento problém odborně nazývá), může mít negativní dopad na náš společenský život a hlavně na psychiku jedince, který je jím postižen. Je dobré poznat příčiny zápachu a také různé způsoby, kterými ho můžeme omezit nebo úplně odstranit.

Pokud máme problém se zápachem z úst, na prvním místě bychom měli zkontrolovat náš chrup a dutinu ústní. Každý asi chápe, že základem je pečlivá a každodenní péče o zuby. Ale nestačí jen čištění kartáčkem, máme i mezizubní prostory, ve kterých se ukládají zbytky pokrmů a tam se rozkládají. Tady pomůže speciální mezizubní kartáček a nebo dentální nit (u ústních vod již názory zubařů a dentálních specialistů nejsou tak úplně jednoznačné, často se upozorňuje na problémy, které může vyvolat např. alkohol na sliznici). Při ústní hygieně nezapomínejme i na pravidelné mytí jazyka, zvláště v zadní části úst. Také je nutno dvakrát do roka navštívit zubního lékaře, protože nepříjemná vůně může vznikat z usazeného kamene, zánětu dásní nebo ze zkažených zubů a tam už si domácími způsoby jen tak jednoduše neporadíme.

Halitóza může být také vyvolána některými onemocněními. Lidé, kteří mají problém s cukrovkou, játry nebo s trávicím systémem mají zároveň často potíže s nepříjemným zápachem. Tady je samozřejmé, že nejdříve je nutno odstranit hlavní nemoc a pak se většina problému vyřeší tzv. sama. Kromě závažných zdravotních problémů část případů může být vyvolána i obyčejným onemocněním cest dýchacích. Tady stačí pořádně doléčit kašel nebo rýmu. Pořádně znamená ale i to, že zjistíme, jestli nás náhodou netrápí i dlouhodobý zánět mandlí nebo dutin. A pokud ano, tak je ho nutno vyléčit.

Asi nikoho nepřekvapí, že za část problémů může nevhodný jídelníček. To, že některé potraviny jsou výrazně aromatičtější je jasné každému – nejslavnější je asi česnek nebo cibule.  Ale v těch problém není. Bohužel potíže jsou dosti individuální a každý by si měl sám porovnat, jaké jídlo u něj tento neduh vyvolává. Někdy ale může jít i o opačnou situaci, že vyřazením určité potraviny z jídelníčku zvýšíme produkci nevábně vonících látek. Obecně se dá říci, že bychom se měli vyhýbat tzv. fast foodům a různým jídlům z polotovarů. Nevhodné jsou také různé slazené limonády a obecně silně sycené nápoje. Další riskantní skupinou jsou různé potraviny které nadýmají (tady je to zase individuální, ale luštěniny či zelí a kapusta jsou samozřejmé). Při jídle bychom měli také každé sousto velmi pečlivě žvýkat a jíst více vařeného a dušeného než smaženého. Pravidelná konzumace zeleniny a ovoce rozhodně nikomu neublíží.

Je nezpochybnitelné, že nejdůležitější je likvidace příčin. Ale i důsledky je nutno omezit, zvláště pokud nás čeká nějaká významná událost (jen nesmíme si zvyknout pouze na odstraňování důsledků). Mnoho lidí žvýká různé žvýkačky, ale příroda nám může pomoci stejně dobře, ne li ještě lépe. Výborné efekty přináší pravidelné pití zeleného čaje, který je dobrým antioxidantem a také dokáže omezit vývoj různých škodlivých bakterií. Ten ale patří spíše mezi metody prevence. Mezi tradiční babské rady na likvidaci následků patří hlavně žvýkání různých bylinek a koření. A tak člověk se zápachem z úst by měl po jídle žvýkat petržel, kopr, šalvěj, kardamon, hřebíček, jalovec nebo anýz. Občas se také doporučuje zvýšená konzumace citrusů a nebo žvýkání kávových semínek. Ale u toho posledního opatrně, zvláště pokud kávu již pijeme, abychom si nezvyšovali množství kofeinu.