Říj 292015
 

čerstvě posbírané šípky v miskáchJak dokládají starověké zápisy, léčivé vlastnosti šípků jsou lidstvu známy už od pradávných dob. A to, co věděli šamani či babky kořenářky potvrdila i věda. Šípky jsou opravdu velmi zdravé a rozhodně by neměly chybět v žádné domácí lékárničce. Na podzim si je snadno můžeme nasbírat a nasušit, kdo to nestihne, nemusí zoufat. Vždy se je dá koupit už usušené. A z nich si pak můžeme celou zimu připravovat skvělý šípkový čaj.

Šípky patří k nejlepším zdrojům vitamínu C (pozor, jeho hladina závisí na době sběru a teplotě sušení – při 40 stupních a více se ztrácí tři čtvrtiny tzv. céčka). Navíc se jedná o přírodní verzi, kterou organismus dokáže mnohem lépe vstřebat a využít než tu z pilulky. Tím to ale nekončí, najdeme v nich také nemalé množství vitamínu A, B, E, K a P. Šípky také obsahují velmi slušné množství minerálů, bioflavonoidů a samozřejmě v nich najdeme i přírodní silice.

Kombinace všech těchto zdraví prospěšných látek lze pro zdraví využít v mnoha situacích. Šípkový čaj se doporučuje při nachlazeních nebo ho můžeme popíjet preventivně pro zlepšení imunity. Tradičně se také podával při potížích s ledvinovými kameny nebo pro celkové posílení oběhové soustavy. Nové vědecké výzkumy v šípcích objevily vyšší obsah glykolipidu, který může pomoci při různých zánětlivých onemocněních kloubů. Podle přírodních léčitelů pravidelné pití čaje zlepšuje tzv. mobilitu nemocných až o jednu třetinu.

Způsobů přípravy šípkového čaje existuje několik. Při prvním zalijeme rozdrcené sušené šípky studenou vodou, necháme louhovat přibližně hodinku a pak uvedeme do varu a přibližně minutu povaříme. V další variantě se doporučuje je nelouhovat, ale rovnou dvě minuty povařit. V obou případech šípkový čaj ještě přecedíme. To přes co budeme cedit záleží na tom, jaké máme šípky. Pokud jsme je usušili i se semínky, drť by se pak měla cedit přes pláténko. Pokud sušená droga je bez semínek, stačí normální nekovový cedníček. Jestliže máme celé usušené plody, pak je nedrtíme, ale zalijeme studenou vodou a necháme louhovat alespoň přes noc, doporučuje se raději celých dvacet čtyři hodin. Šípkový čaj se v tomto případě vaří přibližně patnáct minut. Cedíme ho také, ale na hustotě sítka příliš nezáleží, protože chloupky zůstaly uvnitř plodů a bobule jsou dost velké. Někdo také drť či plody rovnou asi půl hodiny až čtyřicet minut vaří, ale takový čaj má nejméně vitamínů.