Zář 262012
 

Dvě misky plné čerstvě natrhaných šípkůŠípková růže je keřem, který je během letních a podzimních procházek. Navíc jeho květy a plody jsou velmi prospěšné zdraví a kráse. No a už naši předkové zjistili, že šípky jsou ještě k tomu všemu opravdová dobrota, kterou bychom určitě měli využívat v naší kuchyni a k zdravotním účinkům tak připojit i chuťový zážitek.

Šípky jsou přirozeným multivitamínem. Proč polykat různé drahé tabletky, které podle marketingových specialistů nám dodají vše prospěšné a ještě nám ráno vyčistí zuby a vyleští boty, když si můžeme v sezóně nasbírat a pak případně usušit a jinak naložit plody šípkové růže, které v sobě skrývají koncentrované zdraví. Mají obrovské množství vitamínu C – pro porovnání, je to dvacetkrát více než má například pomerančový džus. Ale také v nich najdeme stejně tolik vitamínu A, jako je v jednom z nejklasičtějších zdrojů této látky, čili v mrkvi. No a nesmíme zapomínat ani na vitamíny P, K, B a obzvláště je nutno zmínit i  E, který je perfektním antioxidantem. Určitě nikoho nepřekvapí, že taková zdravotní bomba, jako je šípek neobsahuje jenom vitamíny, ale má také i zdraví prospěšné minerály. Nejvýznamnější je obsah hořčíku, vápníku a železa, kromě toho je zde jisté množství draslíku a fosforu.

Jako léčivá rostlina se šípky využívají již tisíce let. Pomohou nám s posílením imunity v podzimním, zimním a jarním období, na jaře navíc pomáhají omezit dopady únavy, která v tomto ročním období často přichází. Náš organismus je díky nim odolnější a nepodléhá tak jednoduše různým virózám a nachlazením. Také mají výrazně pozitivní účinek na trávení. Díky antioxidantům se dá říci, že zpomalují stárnutí a zmenšují riziko kornatění tepen. Výtažky z těchto zdravých plodů pomáhají proti křečím,  mají také mírně močopudné účinky a zlepšují tvorbu žluči. Také je můžeme najít v různých přírodních kosmetických prostředcích. Ty mají díky šípkům lepší zvlhčující, vyhlazující a uklidňující účinky. Podomácku je ale v kosmetice využíván raději květ. Okvětní plátky se rozmočí v horké vodě, přidá se trochu olivového oleje a celek využije jako pleťová maska. Je to sezónní, plně přírodní a velmi účinné.

Šípky sbíráme když jsou plně vyzrálé, mají sytou barvu a jsou pevné.  Nemá smysl nosit domů plody, které již přešly mrazem nebo jsou nahnilé. V prvním případě mají již menší množství léčivých látek se slabšími účinky, v druhém navíc obsahují různé škodliviny. Pro sběr si vybíráme taková místa, kde keře nebyly vystaveny velké dávce civilizačních vlivů, jako jsou spalinové motory, továrny nebo rozmilé topení plastovými lahvemi na našich vesnicích. Čili zjednodušeně, pokud chceme, aby šípky prospívaly našemu zdraví, chodíme na ně do přírody. Sbíráme je pokud možno během suchých a slunečných dnů, je dobré také počkat až oschne rosa. Sušíme je buď v celku, nebo rozříznuté na polovic a zbavené nejedlých částí. Pokud pro sušení vybíráme troubu, tak na pět  minut ji nastavíme na necelých sto stupňů a později plody dosušíme na padesát.

A jaké zdravé a chutné dobroty si můžeme ze šípků udělat? Velkou klasikou je například šípková omáčka (receptů je na ni na internetu nepřeberné množství), která se skvěle hodí ke zvěřině, ale dá se také dobře vychutnat i s hovězím nebo vepřovým masem (v méně tradiční variantě s tím posledním je recept například tady). Jednoduše si můžeme udělat také třeba skvělý šípkovo-jablečný džemík. Budeme na to potřebovat tři díly jablek, dva díly cukru a jeden díl šípků. Očištěná a nakrájená jablka rozvaříme nahrubo s cukrem a malým množstvím vody a poté k nim přidáme plody šípkové růže, které jsme zbavili bubáků, stopek a peciček.   Vše pak vaříme tak dlouho, dokud nám nevznikne hustý džem, který poté horký nalijeme do sterilně čistých sklenic. Otočíme je dnem vzhůru a vytáhneme v zimním období, kdy našemu tělu budou domácí vitamíny obzvláště chybět. Vaše hosty a děti může také překvapit sladká šípková polévka. Půl kila šípků očistíme, zalijeme půl druhým litrem vody, přidáme nastrouhanou citronovou kůru a na středním ohni vaříme dvacet minut. Pak tekutinu s ovocem rozmixujeme, propasírujeme, přidáme sto gramů cukru a uvedeme do varu. Ve třech lžících vody rozmícháme dvě lžíce kukuřičné mouky (k dostání v obchodech se zdravou výživou), přidáme k polévce a vaříme za stálého míchání dokud nám trochu nezhoustne. Polévku necháme vychladnout, poté do ní vmícháme citronovou šťávu z půlky citronu, tři lžíce zakysané smetany a studenou podáváme posypanou nakrájenými mandlemi.

Další zajímavůstky a recepty z psí růže (neboli přesný překlad latinského názvu Rosa canina) zde – http://www.nasehobby.cz/ruze-sipkova-cili-psi/