Čvn 222015
 

jetelový květI taková nenápadná květinka, jako je červený jetel, v sobě může ukrývat velkou léčivou sílu. Pomáhá odkašlávat, v lidové medicíně se tradičně podává při zánětech průdušek a astmatu. Zaujala i vědce, kteří zjistili, že obsahuje látky pomáhající zmírnit nepříjemné projevy menopauzy. Můžeme si koupit různé výtažky z této byliny nebo si ji nasušit na čaj a nebo si z čerstvého červeného jetele můžeme do zásoby snadno udělat domácí sirup.

Budeme potřebovat přibližně čtvrt kilogramu čerstvých kvítků (platí zde to samé pravidlo, jako u každého sběru bylin – „sklízíme“ je někde pokud možno dál od civilizace v čistých a neprašných místech), čtyři sta gramů cukru a jeden citron. Květy červeného jetele doma rozložíme na bílý papír a pečlivě prohlédneme, jestli v nich nebydlí nějaký nežádoucí hmyzí podnájemník. Pokud ho tam objevíme objevíme, opatrně broučka setřepeme nebo odstraníme prsty. Kvítky nemyjeme, aby neztratily pyl – proto je tak důležitý sběr v nějakém čistém místě, kde není příliš mnoho prachu.

Očištěný jetel dáme do hrnce, zalijeme třemi skleničkami vroucí vody. Jestliže máme citron z bio farmy, omyjeme ho, nakrájíme na kostičky a přihodíme k jeteli. Pokud máme obyčejný, který měl kůru ošetřenou chemicky, také ho pořádně omyjeme, ale navíc ještě oškrábeme žlutou část kůry.  Pak citron samozřejmě také nakrájíme a přidáme k jeteli. Nádobu přikryjeme pokličkou a necháme louhovat do druhého dne. Pak květy i s citronem přecedíme přes pláténko nebo gázu, pořádně vymačkáme, k tekutině přidáme cukr a vše svaříme do zhoustnutí. Hotový vroucí sirup z červeného jetele rozlijeme do připravených vyvařených sklenic, zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru. Po vychladnutí uskladníme na tmavé a chladnější místo.

Podáváme při problémech se silným kašlem jednu lžičku ráno a jednu večer. Můžeme ho také použít místo cukru či medu do čaje během chladnějších dnů, kromě léčivých účinků velmi dobře rozehřeje organismus. Pokud při přípravě dáme více cukru, může nám vzniknout jakýsi „jetelový med“, který se pak dá také mazat na pečivo či lívance.