Čvn 132016
 

mateřídouška kvetoucí na louceLetní procházka po louce či zahradě porostlé mateřídouškou přináší hodně radosti. Zrak potěší fialový koberec posetý drobnými kvítky, nad kterým můžeme pozorovat a naslouchat hemžení včel a čichové buňky okouzlí velmi lahodná vůně. A pokud k našim koníčkům patří lidová medicína, můžeme popřemýšlet o výrobě sirupu z mateřídoušky.

Sirup můžeme připravit dvěma způsoby. První verze je na studeno, kdy postupně vrstvíme jemně navlhčenou nebo orosenou bylinku do sklenic na střídačku s cukrem. Poslední vrstvu by měl tvořit cukr a vše ještě pořádně upěchujeme. Pak sklenici uzavřeme a dáme ji na tři až čtyři týdny na slunečné místo. Každý den protřepáváme a nakonec si přecedíme hotový sirup do nějaké tmavé lahvičky*. Tato metoda je dobrá a připravený lék velmi účinný, ale její nevýhodou je nízká výtěžnost a také nám zabere docela hodně času.

Ale existuje i varianta mateřídouškového sirupu připravovaná na teplo. Je to vlastně klasický způsob, jak se dělají většinou i jiné sirupy. Hrst čerstvé mateřídoušky (nebo půl hrsti sušené), zalijeme dvěma skleničkami vody a vaříme pod pokličkou přibližně dvacet minut. Pak tekutinu odstavíme ze sporáku a necháme vychladnout (někdo dokonce nechává vše louhovat až do druhého dne). Mateřídouškový základ přecedíme, přidáme dvě sklenice cukru, rozmícháme a vše deset minut svařujeme. Nakonec už jen stačí vroucí sirup rozlít do připravených (klasika – musí být vyvařené a vysušené) lahviček, zavíčkovat, otočit dnem vzhůru a po vychladnutí uskladnit.

A k čemu nám vlastně sirup z mateřídoušky bude? Má několik hlavních využití. Doporučuje se při různých problémech spojených s horními cestami dýchacími, které doprovází silný kašel. Také se podává při zažívacích potížích, kolikách a proti plynatosti. Navíc tato bylinka velmi příjemně uklidňuje, takže už od pradávných dob se domácí léky s mateřídouškou využívaly při nespavosti, nervozitě a bolestech hlavy. Lék se převážně podává třikrát denně až do ustoupení problémů, při potížích s usínám si dáme lžičku mateřídouškového sirupu přibližně půl hodiny před spaním.