Čvc 162016
 

Bílý cukr v kostkáchO škodlivosti cukru slyšel asi každý. Ale v čem všem nám vlastně škodí, to ví už jen málokdo. A že se jedná o mnohem většího zabijáka, než je například téměř všude zmiňovaný tuk, si většina neodborné veřejnosti také neuvědomuje. Navíc s mírnou nadsázkou lze říci, že je všudypřítomný, takže bychom se jeho vědomé konzumaci měli pokud možno vyhýbat, protože je velmi pravděpodobné, že ho nevědomě i tak jíme v nemalém množství. Podívejme se, v čem nám škodí nejvíce.

1. relativně málo známý škodlivý vliv cukru se projevuje například tím, že oslabuje přirozené imunitní schopnosti našeho organismu. Podle některých výzkumů už pouhá lžička cukru blokuje činnost bílých krvinek a tím zhoršuje imunitní reakce na více než hodinu.

2. jak napovídá i název, cukr patří mezi hlavní příčiny vzniku cukrovky. Toto velmi závažné onemocnění navíc může vést k mnoha dalším velmi negativním následkům, jako je např. zhoršení či úplná ztráta zraku či amputace končetin.

3. cukr má negativní vliv na naši oběhovou soustavu, může způsobovat různá srdeční onemocnění. Zvyšuje hladinu cholesterolu, trygliceridů a homocysteinu.

4. zvyšuje zbytečné a hlavně naprosto neproduktivní spalování minerálů v organismu(hlavně se jedná o vápník, draslík, hořčík a fosfor) a může způsobit jejich nedostatek.

5. cukr zvyšuje riziko vzniku rakoviny vaječníku, plic, jater, prostaty a trávicí soustavy.

6. výrazně zhoršuje fungování trávicí soustavy, což může způsobit další oslabení naší imunity a také vznik Crohnovy nemoci, žaludečních vředů a hemeroidů.

7. cukr může zvýšit množství volných radikálů a oxidantů a mimo jiné díky tomu zhoršit kvalitu pokožky, vlasů a nehtů. Urychluje stárnutí kůže a může být příčinou mnoha kožních onemocnění včetně plísní. Jeho konzumace zpomaluje a zhoršuje léčbu těchto problémů.

8. snižuje hladinu testosteronu, může způsobovat potíže s potencí.

9. pravidelná konzumace cukru oslabuje náš zrak a může vyvolat různé potíže s očima.

10. velmi známý je negativní vliv cukru a slazení na stav našeho chrupu a dásní. Výrazně urychluje množení bakterií, které způsobují potíže v ústní dutině. Omezit škodlivost cukru na zuby může pravidelné čištění chrupu pokaždé, kdy sníme něco sladkého.

Je tu vybráno asi deset nejzávažnějších zdravotních problémů, které cukr způsobuje, ale seznam je ve skutečnosti mnohem delší. Podle některých vědeckých výzkumů negativních dopadů na organismus je více než… sto. Škodlivost cukru se mimo jiné projevuje i tím, že do jisté míry vyvolává závislost, takže přestat úplně sladit vůbec není snadné. V první fázi odstavování cukru se mohou objevit i jisté negativní příznaky, jako např. bolest hlavy, nevolnosti či podráždění, které by ale měly zhruba do deseti dnů vymizet.