Čvc 062013
 

třešně v mističceTřešně jsou sezónní ovoce, které se na našich stolech objevuje jen na pár týdnů v roce. Dnes je ho sice možné i koupit v několika vybraných obchodech téměř během celého roku, ale v tom případě musíme zaplatit několik set korun za kilogram pochoutky. Proto mimo sezónu si jejich chuť a léčivé účinky můžeme většinou vychutnat jen v podobě kompotů, mraženého ovoce a nebo si navíc včas připravíme chutný a zdravý třešňový sirup.

Třešně většina lidí vnímá jen jako pochutinu, která sice má nějaké vitamíny, ale určitě to není nic významného. Je to obecně rozšířený omyl. Ve skutečnosti jsou nabité zdravím a látky které obsahují mohou být velmi pomocné při mnoha závažných onemocněních. Doporučují se hlavně na různé artritidy a dnu, mají přirozenou schopnost snižovat úroveň kyseliny močové v krvi. Podle vědců mohou být prospěšné i při léčbě cukrovky, díky antokyanům zvyšují přirozenou produkci inzulínu a tím také redukují úroveň cukru. Pomáhají i při detoxikaci organismu, očistě jater a právě třešňový sirup může být i vhodným a chuťově příjemným léčivem na kašel a posílení imunity.

Recept je velmi snadný a zvládnout by ho měl bez problémů každý. Budeme si muset koupit půl druhého kila třešní (v tomto případě počítáme váhu i s peckami – přeci jen nákup vypeckovaných od farmářů by mohl být malý problém), půl kilogramu cukru a jeden velký citron (lze v nouzi nahradit kyselinou citronovou). Ovoce doma řádně omyjeme, zbavíme stopiček a nad hrncem vypeckujeme – díky tomu omezíme ztráty chutné a zdravé šťávy. Do varu uvedeme sedm set mililitrů vody, zalijeme jím ovoce, vše dáme na sporák a když nám voda začne bublat, hrnec přikryjeme pokličkou a odstavíme přes noc na nějaké chladnější místo (stačí spíž, v nouzi nevadí ani noční pokojová teplota). Tekutinu druhý den přecedíme přes gázu, ovoce necháme řádně okapat a jemně vymáčkneme (ale pozor, třešňový sirup by neměl být moc kalný, takže opatrně – méně je v tomto případě více). Nakonec už jen přidáme čirou vymačkanou citronovou šťávu, rozmícháme cukr a vše několik minut povaříme. Podle potřeb odstraníme pěnu, která se může objevit na povrchu a lék si slijeme do čerstvě vyvařených horkých lahviček. Třešňový sirup zavíčkujeme a uskladníme. Můžeme ho pít na posílení imunity nebo při výše uvedených zdravotních problémech (samozřejmě až na cukrovku) rozředěný s vodou či v čaji a nebo podáváme dvě polévkové lžíce při záchvatech kašle.