Ústní voda – domácí recepty

Pod vlivem reklam neustále stoupá spotřeba ústních vod. Jejich účinnost je diskutabilní, v některých případech mohou mít navíc nežádoucí efekty, jako například zbytečné vysušování a dráždění sliznice. Proto není na škodu se rozhlédnout za přírodními alternativami. Ústní voda se totiž dá vyrobit docela snadno.

Už naši předkové věděli, že zelená petrželka dokáže krásně osvěžit dech. Tento efekt můžeme využít i při výrobě domácí ústní vody. Do hrnce si nalijeme přibližně tři sta mililitrů vody (pokud se nám nechce odměřovat, je to přibližně sklenka a jedna třetina) a uvedeme ji do varu. Přisypeme lžičku hřebíčku, po chvíli lžičku skořice, dvě lžíce máty a lžíci nadrobno nasekané zelené petrželky. Vše vaříme pět minut, přecedíme přes pláténko a po vychladnutí přelijeme do vyvařených lahviček. Ústa vyplachujeme podle potřeby.

Další tradiční bylinkou, která se používala při péči o dutinu ústní je andělika lékařská. Uvedeme do varu skleničku vody, přidáme dvě lžičky semínek, sporák vypneme, a přihodíme ještě lžičku sušené máty nebo pár kapek mátové silice a trošku čisté citronové šťávy. Tekutinu zase necháme vychladnout, přecedíme do vybraných nádobek, uskladníme na chladném místě a používáme pak podle potřeby.

Jako ústní voda fungují i různé bylinkové čaje. Velmi vhodný je například rozmarýn nebo meduňka. V prvním případě uvedeme do varu čtvrt litru vroucí vody s několika lžičkami bylinky. Přikryjeme, odstavíme ze sporáku a necháme půl hodiny louhovat. Tekutinu přecedíme, přelijeme do lahvičky a uskladníme v lednici. Používáme každé ráno a pak během dne podle potřeby. Meduňka se připravuje velmi podobně. Na sto mililitrů vařící vody potřebujeme přibližně pět gramů sušené drogy. V tomto případě louhujeme jen čtvrt hodiny a dál postupujeme stejně jako u rozmarýnu.

Bylinkové čaje se vyrábí velmi jednoduše a přitom jsou velmi účinné. Ale existuje ještě něco jednoduššího, co nám pomůže v péči o dutinu ústní. Je to … obyčejná slaná voda. Po jídle si vypláchneme ústa sklenkou mírně osolené vody a pak ještě jednou vodou bez soli. Výplach nám pomůže odstranit zbytky pokrmů a chlorid sodný přivrací ústní dutině její přirozené pH.