Dub 232014
 

Barevná velikonoční vejceSice během Velikonoc spotřeba vajec radikálně stoupne, ale to neznamená, že bychom jich v jiných dnech jedli nějak málo. Jsou vlastně všude kolem nás, v pečivu, moučnících nebo například těstovinách – najdeme je asi v drtivé většině českých ledniček. Proto je také dobré o nich vědět i něco více, než jen to, že mají spoustu cholesterolu a dají se smažit i vařit.

1. vajíčka je lepší nevařit hned po vytažení z lednice, doporučuje se počkat čtvrt hodiny. Pak výrazně méně praskají.

2. vaření vajec je velmi jednoduché, pokud je chceme natvrdo, tak nám stačí necelých deset minut. Složitější je to s vejci na měkko či na hniličko. Mimo jiné proto, že každý si pod tímto názvem představuje něco jiného. Někdo chápe vejce na měkko jako něco, co má i lehce tekutý bílek, pro druhého bílek musí být tuhý a žloutek tekutý. Prvního stavu bychom měli dosáhnout po třech minutách vaření ve vroucí vodě (vložíme v momentě varu), druhého po necelých pěti. Bohužel vše ještě ovlivňuje velikost a teplota vajíček.

3. hned po uvaření bychom je měli na chvíli namočit do studené vody, lépe se pak loupou. Po naťuknutí a odtržení první části skořápky (i s blankou) je užitečné do nich jemně fouknout, slupka jde dolů pak téměř sama.

4. pokud možno je uchovávejme v obalech z obchodu – nejsou dokonale čistá a snížíme tím riziko kontaktu s jinými potravinami. I když jsou znečištěná, po nákupu je neomývejme, udělejme to až před spotřebou. Jsou potažená tenkou vrstvou, která brání průniku bakterií do vajíčka – omytím tuto vrstvu zlikvidujeme.

5. čerstvější vejce od staršího rozeznáme tak, že je ponoříme do slané vody (na litr sto gramů soli), čím je starší, tím „lépe plave.“ Čerstvá by měla jít ke dnu.

6. vejce opravdu může zvyšovat hladinu cholesterolu, ale rozhodně to není nějak drastické a pozitivní vlastnosti výrazně převyšují ty negativní. Je velmi dobře stravitelné, obsahuje vápník, fosfor, železo a vitamíny A a D. Od dřívějších doporučení, abychom jejich konzumaci minimalizovali, odborníci dnes upouštějí a výrazně zvyšují doporučené limity. Podle WHO (Světové zdravotnické organisace) si jich můžeme v klidu dopřát kolem deseti denně.

7. hlavní cholesterolový „čert“ sedí v žloutku. Bílky podle názoru většiny odborné veřejnosti můžeme jíst de facto bez omezení.

8. syrové vejce může být zdrojem salmonely, i když na druhou stranu riziko je opravdu nižší – zvláště v chladnějších ročních obdobích. Vejce ztrácí zdraví prospěšné látky až po přibližně deseti minutách tepelné úpravy (takže prospívá nám i dobře načasované natvrdo)

9. jsou skvělou součástí snídaně. Stabilizují hladinu cukru v krvi a nasytí nás na delší dobu. Podle výzkumů, lidé, kteří snídají vajíčka, během dne jedí výrazně méně (to se může hodit všem, kteří chtějí shodit nějaké to kilo).

10. barva vajec nemá na jejich kvalitu a chuť jakýkoliv vliv, je důležitá jen o velikonocích, kdy se bílá samozřejmě mnohem lépe barví. Jaké je vajíčko uvnitř nejvíce ovlivní to, co slepice jedí. Pozor, sytost žloutku nemusí vůbec nic znamenat, lze ji zvýraznit přidáváním karotenu do krmiva.