Čvc 022014
 

Mírně kyselé višně možná nemají tolik fanoušků co třešně, ale na druhou stranu jsou o něco zdravější. Jsou skvělým zdrojem vitamínů, minerálů, obsahují mnoho antioxidantů, snižují hladinu špatného cholesterolu i krevní tlak a v lidové medicíně se tradičně doporučují při problémech s ledvinami a srdcem. Sezóna je bohužel velmi krátká, takže jejich léčivé účinky si můžeme vychutnávat celý rok jen za předpokladu, že je nějak zpracujeme. Můžeme si připravit například višňový sirup a navíc ještě nám při výrobě část surovin zůstane na chutnou zavařeninu. Recept by měl zvládnout opravdu každý.

Nachystáme si dva a půl kilogramu višní, dvě kila cukru a čtyři velké citrony. Višně pořádně omyjeme a pak zbavíme pecek (to je na celé výrobě sirupu ta nejotravnější práce, ale co se dá dělat), dáme je do hrnce a pokud možno ještě nahrubo rozmixujeme (nebo nějak nasekáme energickým mícháním). Přidáme k nim šťávu z citronu, cukr a všechno pořádně rozmícháme. Základ na višňový sirup odložíme někam do chladu na půl druhé hodinky a poté ho dáme na sporák. Od bodu varu je ještě na mírnějším ohni probubláváme přibližně půl hodiny. Pak je vyklopíme na husté síto a necháme vykapat sirup. Můžeme je mírně promačkat a nebo případně dát na pláténko a vylisovat, ale pokud chceme ještě zavařeninu, tak extrémní lisování by nemělo smysl – zisk tekutiny je už jen velmi malý a téměř suchá hmota dál moc zpracovat nejde. Získaný višňový sirup rozlijeme do připravených vyvařených lahví či sklenic a ty pak ještě (samozřejmě po zavíčkování) deset minut pasterizujeme v hrnci vyloženém nějakou utěrkou. Nakonec je vyndáme, otočíme dnem vzhůru, necháme vychladnout a uskladníme.

A jak máme postupovat, když ještě z vyvařených višní chceme onu zmíněnou zavařeninu (mimo jiné proto na začátku mixujeme)? Je to velmi snadné. Vrátíme je ze síta do hrnce, přidáme k nim půl druhé lžičky skořice a za občasného promíchání vaříme ještě čtvrt hodiny. Nachystáme si pár vyvařených sklenic, do každé naložíme višňovou marmeládu, před zavíčkováním je ještě otřeme a nakonec je před uskladněním necháme vychladnout otočené dnem vzhůru podobně jako jsme to udělali u sirupu.