Kvě 122015
 

Zelený a čerstvý vlaštovičník - nejlepší surovina na tinkturu a vínoVlaštovičník patří mezi nejznámější a zároveň nejúčinnější přírodní léky proti bradavicím. Stačí je několik dní až týdnů potírat oranžovou šťávou, která se objeví na místě řezu a většinou je po problémech. Nevýhodou této léčby je sezónnost, potřebujeme mít vždy po ruce dostatek čerstvé bylinky, což například v zimě není možné. V těchto měsících své uplatnění ale najde vlaštovičníková tinktura. Navíc nemusíme omezovat využití této bylinky pouze jako lék proti bradavicím, lidová medicína ji doporučuje i při jiných neduzích.*

Vlaštovičníková tinktura z octa

Padesát gramů čerstvé byliny (může být i s omytými kořeny) napěchujeme do nějaké lahvičky a zalijeme čtvrt litrem vinného octa. Uzavřeme a odložíme na sluníčko na sedm dní. Denně nádobu pořádně protřepeme. Přecedíme, přelijeme do tmavé lahvičky a uskladníme na chladnějším místě. Tinkturou potíráme bradavici dvakrát denně, někdy se doporučuje ji nakapat na vatičku a na bradavici upevnit.

Vlaštovičníková tinktura z lihu

Stejné množství tekutiny (jen v tomto případě se jedná o čtyřiceti procentní líh) a drogy dáme do nějaké sklenice, uzavřeme a odložíme na dva týdny na nějaké teplejší místo. Pravidelně protřepáváme a na konci také přelijeme do tmavé nádoby a uskladníme do chladu. Proti bradavicím se užívá stejně, ale tuto tinkturu lidoví léčitelé doporučují i k vnitřnímu užití. Buď se podávají dvě kapky třikrát denně nebo rozředíme pět kapek v poměru deset ku jedné s vodou a podáváme stejně často. *

Vlaštovičníkové víno

Třicet gramů čerstvé a pečlivě omyté byliny i s kořeny (u tinktury být nemusí, zde ano)  nasekáme nahrubo a namočíme na tři hodiny do půl litru bílého. Kromě klasických účinků tato medicína je podle některých lidových léčitelů velmi účinná v případě žloutenky. Podává se po půl deci dvakrát až třikrát denně. *

Vlaštovičníkový čaj

Zarovnanou malou lžičku drogy zalijeme čtvrt litrem vroucí vody a necháme pět minut louhovat. Po přecezení bychom měli vypít polovičku a zbytek po osmi až deseti hodinách. Někteří léčitelé doporučují jiný postup, půl lžíce vlaštovičníku zalijeme sklenicí vlažné vody, uvedeme do varu, vaříme dvě minuty, vypneme a necháme louhovat dvacet minut. Přecedíme a podáváme polévkovou lžíci třikrát denně. *

* U jakéhokoliv vnitřního užívání je třeba všechno bezpodmínečně a pečlivě prokonzultovat s odborníky. Vlaštovičník podávaný tímto způsobem rozhodně není vhodný pro těhotné i kojící ženy a také pro děti. Lidé, kterým lékař bylinu doporučí, by i tak měli zachovávat vyšší opatrnost, alkaloidy, které rostlina obsahuje jsou ve větším množství jedovaté a nebo v případě nesprávného fungování některých orgánů mohou místo léčby škodit. Lidová medicína doporučuje vlaštovičník na játra, žlučník, očistu střev, kašel, bakteriální onemocnění a snížení tlaku.