Čvc 182012
 

Vodní meloun je typické sezónní ovoce, které v letních měsících zaplňuje pulty našich obchodů. Většina lidí ho považuje jen za takové milé osvěžení v parných dnech, které na naše zdraví nemá nějaký významný vliv, protože jde vlastně jen o ochucenou sladkou vodu. Ale není to tak úplně pravda.

Vodní melouny pochází ze střední Afriky a jeho pěstování je doloženo už půl druhého tisíce let před naším letopočtem. Antický svět toto ovoce znal, ale rozmach jeho pěstování v Evropě nastal až po dvanáctém století, kdy ho na Starém kontinentě rozšířili účastníci křížových výprav. Dostal se dokonce i do našich zemí, je doloženo, že nějaké melouny zde byly pěstovány v patnáctém a šestnáctém století. Dokonce se objevily i v názvech pražských středověkých domů. Jde ale o plodinu, která je velmi citlivá na teplo, proto stabilně v našich podmínkách se vyskytuje jen ve sklenících a v sezóně bývá převážně dovážený z jižnějších regionů.

To, že je v něm hodně vody, je jasné na první pohled už při rozkrojení následném zakousnutí do dužiny. Voda představuje kolem devadesáti procent objemu ovoce. Ale kromě vody se zde nachází i vláknina  a hlavně minerály a vitamíny. Najdeme zde vitamín A, B1, B2, B3, B6 a C. Z minerálů jde o vápník, hořčík, fosfor, sodík, draslík a v menších množstvích též o měď, zinek a železo. V jisté míře je zde i kyselina listová. Chuť mu dodává kyselina jablečná a citronová. Vodní meloun je také zdrojem glutathionu, citrulinu a lykopenu, které jsou významnými antioxidanty – ten první podle různých průzkumů by měl mít schopnost omezovat rakovinné bujení. Ovoce má také mírně protisrážlivé a antibakteriální účinky.

V lidové medicíně se vodní meloun používal při dně a různých problémech s játry nebo s vylučováním moči. To poslední je logické, jeho velký objem vody prostě musí organismus nutit k častější návštěvě toalety. Ale kromě tohoto efektu, jeho šťáva dokáže očišťovat náš organismus a zbavit ho nežádoucích toxinů. Občas bývá doporučován i při mírných horečkách, osvěží nemocného a pomůže bojovat s nemocí. Pokud máme problémy se srdcem nebo ledvinami, dužina a šťáva z tohoto ovoce budou mít také blahodárné účinky. Vodní meloun dokáže snižovat krevní tlak. Jeho šťáva má i přírodní tonizující efekt na naši pleť. Působí proti vráskám, dokáže naši pokožku vyhladit. Jeho účinek je možno vyzkoušet velmi jednoduše. Při jakémkoliv zmáčknutí dužiny, vyloučí velké množství šťávy a tu pak stačí jen vtírat do pleti kolem očí a nechat přibližně dvacet minut působit. Nebo je možno přikládat nakrájenou dužinu na šíji a obličej.

Při nákupu melounu bychom měli na něj poklepat. Pokud vydá dutý zvonivý zvuk, je nejpravděpodobněji ideálně zralý. Další indicií zralosti může být i suchá a ohnutá či zatočená stopka, ale ta je někdy již v obchodech odstraněna. Bohužel rozeznání správně zralého melounu vyžaduje jen a jen cvik, univerzální rada, kterou zvládne i nováček neexistuje. Neměli bychom kupovat již rozříznuté melouny – výjimkou je jen situace, kdy ho prodejce rozkrojí přímo před námi. Nikdy totiž nevíte, jak dlouho již se takto rozkrojený v obchodě povaluje. Jde o ovoce co se rychle kazí, přechováváme ho v chladu vcelku. Pokud jsme ho již rozkrojili a nedojedli, je dobré zbylý kus ovoce zabalit do potravinářské fólie a samozřejmě uschovat do lednice. Takto by měl vydržet poživatelný asi tři dny.

  One Response to “Vodní meloun – jen voda nebo i zdraví”

  1. mňam