Led 162013
 

Naše báby a prabáby si často musely poradit s různými zdravotními neduhy bez pomoci lékaře, který byl kdysi velmi drahý a nedostupný. Jejich léčba byla v některých případech tak smysluplná a podpořena stovkami let pozorování, že s ní souhlasí i moderní věda. Tato moudra velmi často označujeme termínem babské rady, a patero zajímavých a zdraví prospěšných prezentujeme níže.

Při různých infekcích horních cest dýchacích a nachlazeních se tradičně podávají různé bylinky. Ale velmi oblíbený je v klasické léčbě také … obyčejný silný masový vývar. Měl by se vařit minimálně dvě hodiny  a obsahovat cibuli, to jestli ho uděláme z drůbeže nebo hovězího a nebo dokonce směsi obou mas (stojí za to vyzkoušet kuře, krůtu a kus skotu), už tak důležité není. Všechny domácí masové vývary obsahují cystein, který je pomocný při odkašlávání a odstraňování virů a bacilů z plic a průdušek. Když budeme vdechovat silnou polévkovou vůni, tak nám to navíc pomůže  i s ucpaným nosem. Protože při nemoci většinou nemáme chuť k jídlu a trávení ubírá síly na boj s nemocí, vývar je ideální řešení, jak dodat tělu energii. Tradičně se doporučovalo pít jeden až dva hrnky čistého vývaru denně po celou dobu choroby.

Babská rada na bolesti svalů je … pytlíček se solí. V hrnci si rozehřejeme přibližně tři sta gramů normální kamenné soli. Stačí nám úplně ta nejlevnější, nemusí  být obohacena jódem. Teplou, ale ne horkou, sůl přesypeme do lněného sáčku a přiložíme na bolavé místo. Necháme působit až do vychladnutí. Léčbu opakujeme dvakrát denně tak dlouho, dokud bolesti svalů nezmizí.

Pokud se bouchneme do kolena a nebo zvrtneme kotník, opuchlé místo můžeme tradičně léčit obklady ze zelných listů. Snižují bolest a také zmenšují otok. Stačí si vzít nějaký hezký zelný list (je jedno jestli jde o bílou nebo červenou hlávku), rozklepeme ho kladívkem nebo paličkou na maso a přiložíme na bolavé místo. Jemně ovážeme obvazem a vyměníme když zvadne. Občas se ho doporučuje vkládat ještě před naklepáním na dvě tři hodiny do lednice a nebo tam prostě držet celou hlávku.

Jáhlová kaše patří mezi tradiční jídla, které trochu vymizely z našich stolů. Přitom je zdravá a jak říkají babské rady i věda léčivá. Pomůže nám při různých problémech s průduškami, které dokáže očistit. Má protizánětlivé a antivirové účinky. Podávat se dá s jablky, zeleninou nebo jako příloha k masu. Při zánětech průdušek ji nevaříme v mléce. Klasická ozdravná kůra trvá tři dny, kdy jáhly baštíme … třikrát denně. Ale více méně stačí, když během nemoci ji podáváme každý den jednou, až do uzdravení.

To, že klasický kvalitní včelí med je zdravý, ví asi každý. Ale už mnohem méně lidí tuší, že účinky má nejen jako jídlo či sladidlo, ale úspěšně se dá použít i na různá drobnější zranění. Vytvoří nám na rance ochranný film, který ji bude chránit před baktériemi a hlavně urychlí regeneraci pokožky. Ranku potíráme medem třikrát denně. Tato babská rada bohužel není pro každého, někteří lidé mají alergii na med a ti by ji zkoušet neměli. Pokud si nejste jisti, jestli mezi ně nepatříte, potřete si kousek pokožky za uchem trochou medu a pozorujte reakci. Pokud se nic neobjeví, nejpravděpodobněji je vše v naprostém pořádku.