Bře 082017
 

Uvařená černá rýže v hrnciV posledních letech se velmi často mluví o takzvaných superpotravinách čili o potravinách, které mají vysoký obsah vitamínů, minerálů a antioxidantů. Řadí se mezi ně i černá rýže, příloha, která je už od pradávných let opředena různými zajímavými mýty. Mimo jiné se traduje, že šlo o jídlo, které z ohledem na naprosto jedinečnou chuť vlastnosti směl jíst pouze čínský císař a jeho rodina. Pro obyčejný lid byla černá rýže zakázaná – dokonce prý i pod hrozbou trestu smrti. Dávné doby ale už skončily. Dnes si tuto jedinečnou dobrotu s jemnou oříškovou chutí může dopřát každý.

Účinky

Je velmi výživná a obsahuje velké množství vitamínu E a B. V černé rýži také najdeme spoustu minerálů, za zmínku rozhodně stojí vysoký obsah hořčíku i železa. Proto se mimo jiné doporučuje lidem, kteří trpí chudokrevností. Ale to ještě není důvod pro to, aby získala jméno superpotraviny. Říká se jí tak hlavně proto, že se v ní ukrývá spousta anotkyanů. Jedná se o rostlinné pigmenty s velmi dobrými antioxidačními vlastnostmi. Můžeme je například najít v borůvkách, ale černá rýže jich má mnohem více než většina potravin. Antokyany působí jako prevence proti rakovině, mají silné protizánětlivé účinky, zlepšují zrak, chrání srdce i celou oběhovou soustavu. Některé vědecké výzkumy naznačují, že černá rýže či přesněji látky které obsahuje, by mohla být pomocná v boji proti různým alergiím, Alzheimerově chorobě a cukrovce.

Příprava

Černá rýže se připravuje podobně, jako rýže klasická, jen to trvá o trochu déle. Nemusíme ji tolik proplachovat před vařením, protože lepí jen minimálně, ale stejně malé propláchnutí jí neuškodí. Pak rýži zalijeme studenou vodou v poměru dvě ku jedné ve prospěch vody. Uvedeme do varu, pořádně zamícháme, aby se nám nechytala a pak ji na malém plameni necháme pod pokličkou probublávat půl až tři čtvrtě hodiny. Po vsáknutí celé vody je rozumné oheň vypnout a nechat ji bez odkrývání dojít. Zhruba po dvaceti minutách vaření černou rýži můžeme osolit. Někdy se doporučuje ji dvě hodiny před vařením po propláchnutí namočit, ale záleží to na druhu. Určitě tím nic nezkazíme, jen doba vaření bude trošku kratší.